Zegt het voort!

blog archief

Leuke waarnemingen, opvangcentra en nieuws

Geschiedenis van de geringde Buizerd (zie vorige blog) is achterhaald na speurwerk van Adri de Groot en zijn netwerk van “Vogeldagboek.nl”. De vogel is door een dierenambulance opgevangen bij Hitlandse Laan (Hitland-Noord) en naar vogelopvangcentrum “Vogelklas Karel Schot” in Rotterdam-Zuid gebracht. Daar hebben ze hem opgeknapt en geringd en daarna weer losgelaten op 18 maart in het Oude Land van Strijen. Verbazend dat hij weer heel snel op zijn oude plekkie was teruggekeerd. Van duiven weten we dat (duivensport), maar meer vogelsoorten hebben een precisie-instrument om hun eigen plek weer terug te vinden. Herkenning op zicht, maan- en zonnestand, aardmagnetisme: men weet het nog steeds niet zeker hoe vogels dit presteren. Vogelklas Karel Schot doet al jarenlang enorm goed werk bij opvangen van gewonde/zieke vogels. Voor meer info: vogelklas.nl

 

 

Het egeltje dat ondervoed in Schollebos door Anthira van Wensveen werd meegenomen naar het Egelopvangcentrum Papendrecht doet het goed (zie vorige blog). In het opvangcentrum zijn veel egels opgenomen. Nu de winter voorbij is met SNC afgesproken om weer 3 gezonde egels uit te zetten in het Schollebos. Gaat 11 april gebeuren.

Voor meer info: dierenbescherming.nl/wildopvang/egelopvang-papendrecht .

 

IJsvogel (foto: Ben Pleij). Er zijn sterke aanwijzingen dat er na 1 jaar afwezigheid weer een paartje IJsvogels gaat broeden op de bekende broedoever in het Schollebos. De laatste 3 dagen constant aanwezig. Afgelopen woensdag 1 ijsvogel die wel 7-8 keer een bad nam (wijst op graven van een nestpijp in de oever: daar worden ze vies van), donderdag een paartje dat samen op een tak zat en vrijdag betrapte Ben Pleij daar dit vrouwtje (ondersnavel roodachtig; mannetje zwart). Het zou kunnen dat het paartje de tegenoverliggende oever kiest als nestplaats, we houden het in de gaten. Omdat er langs de oever nog een grote Berk gekapt moet worden, heb ik met gemeente contact opgenomen: die gaat dus niet nu gekapt worden om het nestelende paar niet te verstoren. 

 

Oranjetipje (Anthocharis cardamines; foto: Ben Pleij). Ben ontdekte ook de eerste Oranjetipjes in het Schollebos. Beschermde soort, heel traag een kleine populatie vormend in Schollebos. Waardplanten zijn vooral Pinksterbloem, maar ook andere “Kruisbloemigen”= Cruciferae zoals Raapzaad (nu volop bloeiend) en Look-zonder-Look (een late lentebloeier). Deze dagvlindersoort kent slechts 1 generatie per jaar en legt steeds 1 eitje per waardplant in de bloeiende bloem. De rupsen eten van de bloemen en overwinteren als pop.

 

 

 

Na overleg met gemeente, gaat gemeente vaker Handhaving laten controleren in Schollebos op verboden oogsten van Daslook (zie vorige blog) en op auto’s die het Schollebos inrijden (meestal om met groot gezelschap te gaan barbecuen op de evenementeweide). 

Verder afgelopen vrijdag:  o.a. Witte kwikstaart (op schapenweitje boerderij Bermweg) en 2 paartjes Slobeenden op de “IJsvogelvijver”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *