Zegt het voort!

blog archief

Lenteboost

De astronomische lente is begonnen (21 maart) en steeds meer lente is te zien en te horen. Overal zijn vogels volop bezig om te baltsen, te zingen, te roepen en zelfs al nesten te bouwen. 

Tjiftjaf (Phylloscopus collybita;foto Vogeldagboek.nl). Een trekvogeltje, overwinterend in Zuid Europa en Afrika (hoewel steeds vaker ook hier overwinterend, maar in kleine aantallen). Afgelopen week weer massaal teruggekeerd uit hun overwinteringsgebieden. Hun zang is nu overal in parken en bossen te horen: een herhaald staccato “Tjif-tjif-tjaf” afgewisseld met een zacht “tsr”. Een van de weinige grondbroeders tussen dicht struikgewas. Altijd een mysterie hoe al die vogeltjes weten dat ze samen naar hun broedgebieden moeten terugkeren. Een echte lentebode voor vogelaars.

 

 

Ooievaar (Ciconia ciconia)

Ook het Capelse ooievaarspaartje langs de ’s Gravenweg had er zin in (foto Yvonne Commijs). Na 3 succesvolle broedsels helaas vorig jaar een mislukt broedsel (1 dood jong en 1 niet uitgekomen ei). Hopelijk nu weer wel succes. Vorige eeuw bijna uitgestorven, maar via fokprogramma’s succesvol terug in Nederland. Ooievaars zijn monogaam en keren elk voorjaar terug op hun oude nest. Van origine trekvogel, maar veel ooievaars blijven hier overwinteren, zo ook ons Capels paar.

 

Vingerhelmbloem (Corydalis solida; foto SNC-archief). Een aangeplante Stinsenplant en vroege lentebloeier. Nu volop bloeiend op diverse plaatsen langs bospaden in Schollebos. Behoort tot de familie Papaverachtigen (Papaveraceae). Stinsenplanten zijn planten die in vooral in 17e eeuw werden ge-importeerd om de tuinen van rijke herenboeren, kasteelheren en kloosters op te fleuren (kortom van eigenaren met stenen huizen; “Stins” is oud-Fries voor Stenen Huis).

 

 

Oosterse Sterhyacint (Scilla siberica; foto SNC-archief). Dit wonderschoon klein plantje bloeit nu, maar slechts op enkele plaatsen in Schollebos. Ook een Stinsenplant. Behoort tot de Aspergefamilie (Asparagaceae). Goed kijken langs de bospaden!

 

 

 

Nog 1-2 weken en in het Schollebos staat Daslook (Allium ursinum) – ook een Stinsenplant – massaal in bloei. Nu al kan men hun frisse uiengeur al ruiken.

De filmpjes van de Bever, gemaakt door Steef Kijne staan nu alsnog in mijn vorige blog via een link te zien.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *