blog archief

Lentebode en… Klagen helpt???

Bezoeken: 18

In een van mijn laatste blogs klaagde ik over de weinige bijzondere/leuke winterwaarnemingen. Tja, ben nu eenmaal een Hollander dus…. Volgens mijn oudste zoon (leeft in Nieuw Zeeland) is er geen volk ter wereld die zoveel klaagt en dan vooral over het weer…. Maar dan de laatste week: een paar prachtige dagen en dus ook diverse leuke vogelwaarnemingen (ook vogels houden niet van slecht weer, laat dat toch maar eens gezegd zijn!).

Dodaars (Tachybaptus ruficollis). De kleinste futensoort. Broedvogel van Nederland, maar (nog) niet in Capelle vastgesteld. Alleen winterwaarnemingen, nu 1 exemplaar achter de boerderij langs Bermweg-Oost. Heel schuw. Foerageert vooral dicht bij oevers en bij minst geringste gevoel dat hij wordt bespied, duikt hij onder water om zich in de oevervegetatie te verschuilen. De naam: het is “Dod-aars” en niet “Do-daars”. “Dod” = pluim en “Aars” = achterwerk: een (witte) verenpluim bij hun achterwerk dus.

 

 

 

 

Grote Gele Kwikstaart (Motacilla cinerea). Lopend langs de achtertuinen van oostelijke noordrand Schollebos vloog een ‘langstaartig’ vogeltje de Nieuwerkerkse Tocht over. Mijn eerste reactie was “Staartmees”, maar hij streek neer langs de oever in het gemaaide riet. Het was dus de Grote Gele Kwikstaart. Zeldzame broedvogel in Nederland (snel stromende beken), en voornamelijk Wintergast en winterse Doortrekker. Bijna elk jaar ’tain’twinters waarnemingen in Capelle. Zelfs waarnemingen in kleine tuinen (als er maar iets van water in de buurt is).

 

 

 

 

Jan van Wensveen spotte vandaag een Appelvink in Schollebos (bij natuurspeelplaats ‘Ravottia’).

Appelvink (Coccothraustes coccothraustes). Een broed- en  standvogel (hele jaar in – vooral oostelijk -Nederland). In Capelle alleen winterwaarnemingen. Is de grootste vinkensoort. Heeft een verhoudingsgewijs zeer forse snavel waarmee hij zelfs kersenpitten kan kraken! Als je aan wintervoedering doet, kan je hem zelfs een keer in je tuin spotten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frank Oling had vandaag in zijn kleine achtertuin (rand Schollebos) een aantal Zwarte Mezen.

Zwarte Mees ( Parus ater). Een broed- en standvogel van Nederland, maar vooral in naaldbossen (niet in Capelle dus). Alleen winterwaarnemingen als ze – vaak in groepjes – wat rondzwerven op zoek naar voedsel. Lijkt oppervlakkig op Koolmees, maar bij goed opletten zie je de verschillen duidelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste echte Lentebode!

Klein Hoefblad (Tussilago farfara).

Voor veel natuurliefhebbers is het bloeiende Klein Hoefblad een van de allereerste lentebodes. Vandaag langs Spartaterrein in Schollebos mijn eerste bloeiende exemplaren. Algemeen. Lid van de grote familie Asteraceae (Asterachtigen), vroeger “Compositae” genoemd (Samengesteldbloemigen). Ook hier: elk lintje is een apart bloempje (Klein Hoefblad is dus ’twerePLANT met vele BLOEMPJES).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *