blog archief

Langs de ’tain’tGravenweg

Bezoeken: 10

In weekeind langs de ’tain’tGravenweg gefietst. Het paartje ooievaars zat weer op het nest waarop het deze zomer 3 jongen met succes heeft groot gebracht. Pa en moe waren druk bezig zichzelf en elkaar te poetsen. Het mag niet natuurlijk (menselijke emoties toekennen aan dieren), maar toch voelde het bij mij aan alsof ze tevreden waren met hun resultaat. Het steeds terugkeren op hun nest duidt erop dat we waarschijnlijk volgend jaar weer van ze kunnen genieten. Het is de vraag of dit paartje hier zal overwinteren of dat ze wegtrekken naar Afrika om volgend jaar weer terug te keren. Hoewel oorspronkelijk een echte trekvogel, overwinteren steeds meer ooievaars in Nederland.

Als ze besluiten om in Afrika te gaan overwinteren vertrekken ze niet samen tegelijk maar apart. De Nederlandse ooievaars vliegen dan net als meeste  andere Europese soortgenoten in het najaar naar de Cota Donana, het wereldberoemde vogelreservaat vlak bij Gibraltar. Daar verzamelen zij zich met vele duizenden om dan opeens massaal de Middellandse Zee over te steken. Ook op de terugweg naar Europa vliegen pa en moe onafhankelijk van elkaar. Uiteindelijk komen ze samen weer terug op hun oude nest, de een wat eerder dan de ander. Het weerzien van de partners gaat gepaard met veel geklepper. Zij lijken elk jaar nog steeds verliefd….. Niet voor niets staat de ooievaar bekend als geluksbrenger!

Vorige week waren mijn vrouw en ik 3 dagen in de Ooijpolder. In een boekje van IVN (Wandelroute Bisonplas) las ik de herkomst van de naam ‘Ooievaar’: “Ooy” = Uiterwaard en “Vaar” = Gaan, dus hij die door de uiterwaarden gaat. Of dit de juiste verklaring is, weet ik niet maar zou goed kunnen.

Daarna naar de Heemtuin (pal tegenover Kinderboerderij Klaverweide), want ik had gehoord dat de Inktviszwammen er weer in volle glorie stonden, zeer zeldzaam (zelfs vanuit buitenland komen er mensen om ze te fotograferen!). 

Inktviszwam (Clathrus archeri). Een Australische soort die hier terecht is gekomen (via sporen in schoenzolen of straalstroom?). Spectaculaire paddenstoel met alien-achtige vorm en kleur. Net als alle andere paddenstoelen is het de “Vrucht” van een schimmeldradennetwerk; begint met de vorming van een bol (“Duivels-ei”). Ze zijn nu nog steeds te bewonderen.

Gestreept Nestzwammetje (Cyathus striatus). Ook dit prachtig en tot de verbeelding sprekend zwammetje is in de Heemtuin te bewonderen (wel goed zoeken!). Is algemeen, maar voor mij tot nu toe de enige plaats waar ik deze gezien heb. Het “nestje” (het zwammetje) heeft een doorsnee van 6-8 mm. De “eitjes” in het “nestje” zijn sporenpakketjes van 1-2 mm doorsnee. Door regendruppels geraakt, schieten deze sporenpakketjes hun sporen weg.

 

 

 

 

Tijdens mijn bezoek aan de Heemtuin viel me wel op dat de benaming “Heemtuin” nou niet echt recht doet aan een echte heemtuin. Er staan veel cultivars (commerciele tuinplanten) maar ook hier de Reuzenbalsemien als invasieve exoot. Verder relatief grote oppervlaktes met zeer eenzijdige vegetatie van Klimop en Gele Gevlekte Dovenetel. Echt veel streekeigen flora zag ik helaas niet. Voor verbetering vatbaar als je het een Heemtuin wilt blijven noemen??

Reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera). Oorspronkelijk uit Himalaya. Prachtige bloemen, goede nectarbron voor insecten (hommels!!), maar helaas zo dominant, dat als je ze niet goed bestrijdt, ze alles overwoekeren! Sinds kort een EU-richtlijn om deze soort te bestrijden! Nog (!) niet dominant aanwezig in heemtuin, maar in hemelsnaam: weghalen!

 

 

 

 

 

 

Grote oppervlaktes bedekt met klimop (Hedera helix) en Bonte Gele Dovenetel (Lamiastrum galeobdolon argentatum). Geen ruimte voor andere interessante inheemse streekflora….

 

 

 

 

 

 

 

Op de terugweg deze Zwavelzwammen (Laetiporus sulphureus) op een Knotwilg. Algemeen op stammen en stronken van levende loofbomen (eik, wilg, Robinia, kers).

 

 

 

 

 

 

 

Yvonne Commijs maakte recent in de heemtuin nog deze prachtige foto van 2 Icarusblauwtjes (Polyommatus Icarus)

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *