Laatste oktobernieuwtjes
Weergaven: 130
Visarend (Pandion haliaetus).Enkele weken terug werd in Hitland langs de golfbaan een Visarend gezien. Is niet de eerste keer; paar jaar geleden verbleef er een een paar weken lang in Hitland. Sinds enkele jaren broedt deze prachtige roofvogel in de Brabantse Biesbosch. Overwintert in Afrika.
Inktviszwam (Clathrus archeri). In de Heemtuin langs de ’s Gravenweg “bloeiden” weer de Inktviszwammen. De Heemtuin was een van de eerste plaatsen in Nederland waar deze soort voorkwam. Zelfs vanuit buitenland kwamen liefhebbers om er foto’s van te maken. Tegenwoordig komt de inktviszwam verspreid in bijna heel Nederland voor, maar hij blijft vrij zeldzaam. Dit jaar was er enige verwarring: toen de “eieren” op uitkomen stonden, bleek de volgende dag er van een aantal zwammen niet meer te zien dan een “leeg ei”.
Na onderzoek werden de daders gevonden: naaktslakken hadden de net “uitgekomen” zwammen ’s nachts geheel opgevreten (foto Rob van Dorland)…
Sombere Knolparasolzwam (Chlorophyllum olivieri). Toen ik deze foto deelde met mijn medebestuursleden ontlokte dat bij onze secretaris de opmerking “daar wordt je dus vrolijk van”.
Heksenboter (Fuligo septica). Ook deze Slijmzwam (Myxomyceet) was te zien. Eigenlijk geen echte zwam of paddenstoel, maar behorend tot een heel aparte groep. Ze bestaan uit 1 groot lichaam (Plasmodium) met daarin duizenden kernen die niet door celwanden gescheiden zijn. Ze kruipen over het dode hout daarbij levend van bacteriën, algen en ander microscopisch klein materiaal. Bij rijping vormen ze vruchtlichaampjes waarin de sporen worden gevormd.
Afgelopen zaterdag was onze jaarlijkse Herfstexcursie. Prachtig weer met zomerse temperaturen en dus ook een behoorlijke opkomst. We werden direct verrast door 2 buizerds en wat later door de roep van een Waterral langs de “IJsvogelvijver”. Uiteraard veel aandacht voor paddenstoelen waaronder de bekende giftige Vliegenzwam. Het rode velletje veroorzaakt bij inname hallucinaties. De witte stippen zijn restanten van het omhullende Velumvlies. In Schollebos elk jaar op zelfde plekje onder Berken. De ondergrondse schimmeldraden (Mycelium) zijn verbonden met de haarwortels van die berken. De paddenstoel ontvangt zo suikers die de bladeren van de boom aanmaken (fotosynthese) en de boom ontvangt mineralen van de paddenstoel: samenleven tot wederzijds nut (Symbiose). Daarnaast natuurlijk ook vele andere soorten zwammen en paddenstoelen. Door het warme weer waren er zelfs nog enkele vlinders te zien (Bont Zandoogje en Klein Koolwitje).
Bomenkap.
Komende week worden in het westelijke (oudste) deel van het Schollebos nog zo’n 20 zieke bomen gekapt, vooral essen die lijden aan essentaksterfte en nog een paar die omgevingsgevaarlijk zijn (takbreuk) of “Toekomstbomen” in hun groei belemmeren. Gemeente, SNC en een vertegenwoordiger van de Bomenstichting hebben deze bomen gezamenlijk geïnspecteerd en zijn het met elkaar eens.
Vlindertuin .
Op verzoek van SNC heeft de gemeente de Vlindertuin in het Schollebos kort laten maaien en maaisel af laten voeren. Het steeds terugkerende Riet en grote woekeraar Haagwinde was echt niet meer met een paar vrijwilligers onder de knie te krijgen. Gewerkt wordt nog aan een goede oplossing.
Oeverrijk
Gemeente heeft een druk bezochte inspraakavond gehouden over de inrichting van Capelseweg, Kanaalweg, Bermweg-west en het Oeverrijk (het gebied gelegen tussen Bermweg-west, Kanaalweg en ’s Gravenweg). SNC heeft haar visie over het Oeverrijk ingediend dat voor een groot deel overeenkomt met die van de gemeente en vele bewoners: (her-)inrichten als landschappelijke natuur. Er volgen nog zeker 2 of 3 vervolgavonden.
Geef een reactie