Zegt het voort!

blog archief

laatste nieuwtjes

18 februari 1e bloeiend Klein Hoefblad (Tussilago farfara, foto SNC-archief). Voor natuurliefhebbers altijd het begin van de lente aankondigend…. Behoort tot de familie Aster-achtigen (vroeger Komposieten geheten); elke bloem is samengesteld uit wel 100 aparte centraal gelegen “Buisbloempjes” en omgeven door “Lintbloempjes”. Bloeit voordat er sprake is van bladgroei, net als bij het verwante Groot Hoefblad (zie blog 29 februari).

 

Rob van Dorland ontdekte 22 februari de eerste weer actieve Wijngaardslak (Helix pomatia, foto SNC-archief), extreem vroeg. De grootste landslak in Europa. In Schollebos bevond zich al vele jaren een heuse “kolonie” van wijngaardslakken, ja de beroemde “Escargots” die sommige mensen zeer smakelijk vinden. Ik heb er heel lang geleden eentje gegeten in een restaurant, maar 3x helemaal niks: een soort smakeloos rubber, die iets smakelijker wordt met veel knoflooksaus. In Nederland een beschermde soort! Overwintert ondergronds tussen wortels van bomen. De populatie is destijds gedecimeerd door in de winter bomen met wortels en al te verwijderen in verband met aanleg Spartasportvelden en is nog steeds niet hersteld. 

26 Februari 1e bloeiende Daslook (Allium ursinum, foto SNC-archief). Bloeit normaliter in april-juni. Een Stinsenplant in 17e eeuw ingevoerd in tuinen van kasteelheren, kloosters, herenboeren. Mensen met centen en dus met stenen huizen! “Stins”= oud-Fries voor Stenen Huis. In Schollebos massaal aanwezig als voorjaarsbloeier. Over enkele weken heerst er in Schollebos een uiengeur! (“Look” is ander woord voor “Ui”). Ook in Slotpark aanwezig.

 

Op 29 februari (Schrikkeldag!) een dode Buizerd gevonden. Word ik niet blij van. Doodsoorzaak onbekend. Hopelijk niet 1 van het Capelse broedpaar. Helaas geen foto (vergeet altijd mijn iphone mee te nemen). Volgende dag was kadaver al verdwenen. Terwijl ik daar stond, zag ik de IJsvogel voorbij vliegen en even later verderop nog een keer. Dat gaf weer wat troost en hoop.

IJs en weder dienende gaan we 15 maart met vrijwilligersploeg de broedoever van de ijsvogel schonen van begroeiing en afsteken zodat het weer een echte steile oever wordt.

Nieuwe ooievaarspaal: gemeente financieert een nieuwe ooievaarspaal op Kinderboerderij Klaverweide. Dat wordt dan de 4e: 1 in Schollebos (tot heden nooit resultaat),  1 langs ’s Gravenweg (3x broedresultaten), 1 zeer recent in Volkstuincomplex “Tot Nut en Genoegen” en nu deze dus nog. Het ooievaarsnest op het volkstuincomplex is geplaatst op een gekandelaberde treurwilg (kandelaberen=een bomensnoei, waarbij alleen de grote hoofdtakken overblijven). Alleen groeien er overal weer nieuwe loten aan die het kunstnest afschermen waardoor er nooit ooievaars op zullen nestelen. SNC heeft geadviseerd deze loten te snoeien en 2-3 decimeter onder het nest de hoofdtak te “Ringen” (schors rondom doorsnijden) waardoor sapstroom geblokkeerd wordt en er geen nieuwe loten kunnen groeien.

SNC gaat samen met vrijwilliger Eric Stockx de mogelijkheid bestuderen voor herstel van een steile oeverwand langs een inham van de IJssel, waar een paar jaar geleden een flinke kolonie Oeverzwaluwen hebben gebroed (circa 80 nesten). De oeverwand (4-5 meter hoog!) is nu helemaal begroeid en de oeverzwaluwen waren na 1 jaar geheel verdwenen. Terrein behoort tot Rijkswaterstaat en die wordt dus een nieuwe speler.

En meer weten?: Excursie aanstaande zaterdag 7 maart, 13.00 uur start Pannenkoekenhuis.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *