Zegt het voort!

blog archief

Laatste nieuws en nieuwtjes

Twee excursies op verzoek gedaan. Een voor “Anders Ouder Worden” (AOW:u snapt de naamgeving!). Met een dikke 20 ouderen op stap door Schollebos. Zo’n 5 deelnemers met rollators werden door mededeelnemers over de ruiterpaden geholpen om ook het mooie voetpad langs de Spartasportvelden te bereiken. Een dankbaar publiek! Ik doe dat graag met verhalen vertellen over de natuur. Het doet mij echter verdriet dat het niet lukt om jongeren te interesseren. 

De 2e excursie was in Hitland en bedoeld voor ex-politici (raadsleden en wethouders) uit Capelle, ook erg leuk. Weerzien (geen weerzin!) met aantal oude bekenden waarmee SNC in het verleden te maken heeft gehad. Geen politiek ditmaal, maar laten zien wat er voor mooie natuur is in onze gemeente en directe omgeving. Medegidsen waren Anton Roeloffzen (bestuurslid SNC) en Liesbeth den Haan van IVN. Recreatiegebied Hitland is een samenwerkingsverband tussen gemeente Capelle en Zuidplas (voorheen Nieuwerkerk). Omdat het aantal deelnemers groot was hebben we ons gesplitst in 2 groepen. Ik had paar dagen ervoor een route vastgesteld en was enthousiast om o.a. de Cettizanger te horen (zien doe je die bijna nooit) en Oranjetipjes te zien. Ook hoopte ik de Grote Karakiet (zeldzaam!) te zien/horen, maar helaas, in door mij geleide groep niets van deze. Maar er was natuurlijk wel veel andere zaken te zien en te horen. Het deed me deugd weer te horen na afloop, dat menigeen voortaan toch weer anders gaat kijken en luisteren als zij gaan wandelen in de natuur. En nogmaals: nu de jeugd nog! 

 

Wateraardbei (Comarum palustre). In het moerasgedeelte van Hitland-Zuid bloeit deze waterplant nu uitbundig (langs vlonderpad). Een ‘Rode-lijstsoort’ (“Gevoelig”) , behorend tot de grote familie Roosachtigen (Rosaceae). Een prachtige bloem (heb hem ook in mijn tuinvijver!).

 

 

 

 

 

Koningsvaren (Osmunda regalis). Een beschermde plant, ook in het moerasdeel van Hitland-Zuid. Varens zijn “primitieve” planten met meerdere families, die geen bloemen hebben als voortplantingsorganen. Het zijn zogenaamde Sporenplanten: zij planten zich voort door het verspreiden van sporen (dus geen zaden!).  Andere sporenplanten zijn Wolfsklauwsoorten (Lycopodiaceae) en Paardenstaartsoorten (Equisetaceae). Van deze laatste familie is er 1 berucht als tuinonkruid: Heermoes (Equisetum arvense), o.a. aanwezig in Schollebos (Sparta-pad) en helaas ook in mijn voortuin. 

 

 

 

 

 

Overige: IJsvogels al 1 week niet meer gezien bij hun oude broedoever in Schollebos. Groene Specht, Boerenzwaluw, Huiszwaluw, Gierzwaluw en Haas weer gezien langs en boven Spartasportvelden.  Aantal Kleine Karekieten in Schollebos geschat op 6 paartjes (op grond van territoriumzang). Koekoek was slechts enkele dagen in Schollebos te horen, maar in Hitland zeker 3 roepende man-koekoeken (alleen man-koekoek roept “Koekoek”). Afname van aantal Kleine Karekieten (rietbeheer!) is mogelijk redenen voor Koekoek om Capelle te verlaten en uit te wijken naar elders? Langs Bermweg-oost een paar Huiszwaluwnesten, maar het dreigt daarbij te blijven (vorig jaar al halvering van 25 naar 12 nesten). 

Ben Brood fotografeerde een Ooievaar op de ooievaarspaal in het Schollebos (foto helaas te slecht, maar wel bewijs). De volkstuinvereniging ‘Tot Nut en Genoegen’ (langs Bermweg-oost en Schollebos) heeft een Treurwilg gekandelaberd (een soort snoei, waarbij alleen de grootste hoofdtakken gespaard blijven), maar daarna op de top een ooievaarskunstnest laten aanbrengen en zowaar werd er in no-time een ooievaar op gezien (maar door mij ook een Nijlgans).

In Schollebos rukken de ongewenste “Invasieve exoten” steeds verder op: Hele velden met voor gezondheid gevaarlijke Reuzenberenklauw (blaren en zweren bij lichamelijk contact en zonlicht), Reuzenbalsemien (verdringt inheemse flora) en op enkele plaatsen de zeer schadelijke Japanse Duizendknoop (deze laatste ook al in diverse wijken vastgesteld). Er wordt wel over gestudeerd door gemeente, maar nog steeds geen gemeentelijk beleid…

We wachten ook nog steeds op het vervolg van overleg over de status van het Schollebos. Ik weet het: ik ben misschien te ongeduldig? Trage molens binnen de gemeente? Apres nous le deluge?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Response to Laatste nieuws en nieuwtjes

  • admin says:

    Zondag 19 mei klepperende ooievaars in Hitland op de ooievaarspaal bij restaurant “de Dames” (landgoed de Olifant).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *