blog archief

14 03 2018 Bomenbloei winter

Weergaven: 79

 

Bloeiende bomen en struiken in het voorjaar

Na de winterkoude in de afgelopen weken, bloeien er nu allerlei bomen en struiken. Het gaat om “buitenlanders” als de winterkers en de winterkamperfoelie, maar ook om inheemse struiken als de kerspruim, gele kornoelje en gaspeldoorn. De hazelaars en elzen, notoire producenten van hooikoortspollen, zijn al uitgebloeid. Maar binnenkort komen de berkenkatjes, waarvan hooikoortspatiënten vaak ook last hebben.

De inheemse gele kornoelje (foto links) begint inmiddels uitbundig te bloeien op het kale hout. Nu het warmer is geworden, worden de struiken helemaal geel, duidelijk opvallend tussen de verder nog kale bomen en struiken. Ze zijn overal in bosplantsoenen en ook in het Schollebos te vinden. In de nazomer komen er kleine pruimachtige, eetbare maar zurig smakende vruchten aan, heel geschikt om jam van de maken.

De meeste winterbloeiende bomen en struiken zijn afhankelijk van windbestuiving en bloeien daarom als er nog geen blad is. Ze hebben opvallende mannelijke katjes, groengeel (wilgen), lichtgeel (hazelaar) of rood (els, populier) en kleine onopvallende vrouwelijke bloempjes, niet meer wat kleine stamperdraadjes uit een knop. Dit noemen we eenhuizige soorten. 

Alleen wilgen hebben ook opvallende vrouwelijke katjes, zij het aan een andere boom, want ze zijn tweehuizig. De gele kornoelje en kerspruim (foto links) hebben echte bloempjes met stampers en meeldraden. Ze zijn erg belangrijk voor de eerste bijen en hommels, meestal koninginnen, op zoek naar een geschikte plek om een kolonie te beginnen.

Blad dragende struiken als de winterkamperfoelie en de vleesbes moeten het ook hebben van de weinige in het voorjaar al vliegende insecten. Om ze te lokken verspreiden de bloemen een intense zoete geur. En dat werkt goed; de vleesbes in mijn voortuin zit vol met zwarte bessen en eronder staan volop zaailingen.

Al die vroeg bloeiende bomen, struiken en ook bollen maken ons blij, kondigen het voorjaar aan en vrolijken het leven op. In mijn bostuin geniet ik nu al weken van een veldje sneeuwklokjes, dat de late vorstperiode probleemloos heeft doorstaan. En dat geldt ook voor de krokussen en eerste narcissen.