blog archief

26 02 2020 Vroeg voorjaar

Bezoeken: 38

Een (te) vroeg voorjaar

Tot nu toe is de winter erg zacht geweest, als we het nog winter mogen noemen. Nachtvorst is er niet geweest; hoogstens was het tegen het vriespunt. De dagen waren relatief warm, geregeld meer dan 10 ⁰C. Het lijkt wel voorjaar!

De natuur is dit jaar vroeger op gang gekomen dan ooit en loopt nu twee maanden voor op schema. In het Schollebos staan er al meidoorn- en vlierstruiken in blad en aan wilgen verschijnen de eerste katjes, vooral aan de olijfwilg, de eerst bloeiende inheemse wilg. Ook de bosflora komt al tot leven. Overal komt daslook op en dat geldt ook voor allerlei bolgewassen.

Op warme plekken in de stad staan al narcissen in bloei of in de knop. Allerlei kamerplanten, zoals kamerbegonia’s, kamergeraniums en kamercyclaam,die buiten zijn uitgeplant ennormaal gesproken onze winters niet overleven, lijken het dit jaar wel te halen. Nu maar hopen dat we niet opeens eind februari strenge vorstdagen krijgen.

Ook veel vogels hebben het voorjaar in de kop. Ze zingen al volop, om een vrouwtje te lokken en een territorium af te bakenen. En ten noorden van Rotterdam bij Berkel zijn in de afgelopen weken weer groepjes flamingo’s gezien, die het in toenemende mate prima naar hun zin hebben tijdens de Nederlandse “winter”.

Met het zo vroege “voorjaar” wordt het knotseizoen voor wilgen en het plantseizoen voor bomen en struiken korter dan normaal, Nu moet het knotten en planten bij voorkeur zijn gedaan voor half maart. Alleen voor planten, die in potten zijn opgekweekt en dus een onbeschadigde wortelkluit hebben,is er ruimte tot in mei.

Het is duidelijk dat de klimaatverandering doorzet. De winters worden steeds zachter en de zomers steeds heter en droger. En de natuur past zich aan. Soms leidt dat tot nieuwe plaagdieren, zoals de reuzenteek of de steekmier, maar ook overleven steeds meer nieuwe niet invasieve soorten uit warmere streken in ons opwarmende klimaat.

Geniet van het vroege voorjaar.