blog archief

25 07 2018 Sober onderhoud

Weergaven: 60

Groenbeheer in Capelle aan den IJssel blijft te sober

‘Sober’ en ‘basis’ zijn de goedkoopste vormen van groenonderhoud. ‘Sober’ en ‘basis’ betekent eenvoudig te beheren saai groen en kort gras zonder bloeiende plantjes, bijtjes of andere insecten. Bij het onderhoudsniveau ‘basis’ is het gras is twee cm langer en groeien er wat madeliefjes. Bij ‘sober’ en ‘basis’ zie je groene woestijnen, waar geen voer is voor veel vogels, bijen en andere insecten.

Capelle bereidt zich voor op de veranderingen in het klimaat en wil een groene Parkstad blijven. Wij moeten bestand zijn tegen extremere buien en langdurige perioden van droogte en hittestress voorkomen. Dat kan door de stad te vergroenen en de biodiversiteit te vergroten. Dat gaat met de onderhoudsniveau ‘sober’ en ‘basis’ natuurlijk niet lukken. Tot nu toe worden inrichtingsplannen meestal niet gekoppeld aan onderhoudsplannen en het beschikbare onderhoudsbudget.

In het centrum werd de inrichting van het groen en het onderhoud wel op elkaar afgestemd. Hier werd structureel ook meer geld voor onderhoud voor vrij gemaakt; het hoogste onderhoudsniveau. Dat is een uitzondering.

Capelle heeft gekozen voor een duurzame koers, bijvoorbeeld met de A. van Rijckevorselweg als visitekaartje. Het moet zichtbaar zijn dat je hier een parkstad binnen rijdt. Met een eenmalige investering moet het groen en de biodiversiteit worden bevorderd. Wanneer het onderhoudsniveau echter ‘sober’ of ‘basis’ blijft, zijn we binnen een paar jaar al deze bloemrijke planten weer kwijt. Zo’twereeenmalige investering is dan weggegooid geld. Volgens de nieuwe plannen gaan we het toch opnieuw zo doen. Met structureel een paar ton erbij krijgen we echt duurzame, bloemrijke en bijenvriendelijke bermen. Dan kan Capelle haar ambities als parkstad echt waar maken.