blog archief

22 11 2017 Herfstblaadjes

Weergaven: 52

De blaadjes vallen

De herfst markeert het tijdelijke einde van het plantenleven. Nu dagen steeds korter worden en de buitentemperatuur steeds verder daalt, sterven veel bloeiende planten af, ook in de tuin. De meeste bomen en struiken verliezen nu hun blad, al dan niet geholpen door herfststormen of nachtvorst. Al dat gele, rode en bruine blad, het is een prachtig gezicht. En het is ook de mooiste tijd voor het zoeken van paddenstoelen; de veelheid aan vormen en kleuren is fantastisch.

Alles lijkt dood te gaan, maar schijn bedriegt. Onder het gevallen blad barst het van het leven. Slakken, regenwormen, springstaarten, schimmels en bacteriën zijn druk doende al dat afgedankte plantenmateriaal af te breken en om te zetten in mineralen en humus, zodat de komende lente de natuurcyclus weer opnieuw kan beginnen. De circulaire economie in optima! Afval bestaat in de natuur niet, dat is voedsel voor het nieuwe jaar. Als de winter niet te streng wordt, is in april al dat gevallen blad weer afgebroken.

Veel mensen vinden al blad in de tuin maar slordig en vervelend en halen het weg, hup de container in, hopelijk dan wel een groencontainer. En dat is zonde, want ook in de tuin is blad- en groenafval weer voedsel voor het komend seizoen. Ook in de tuin popelen de bodembewoners om hiermee aan de slag te gaan en er voedingsstoffen en humus van te maken. Beter is het dit tussen de planten, struiken en bomen te leggen. Het beschermt ook de bodem en vermindert de onkruidgroei. En de kans op plaagdieren in de tuin wordt ook kleiner, want meer bodemleven betekent een beter natuurlijk evenwicht. Er komen meer vogels, insecten als (wilde) bijen en vlinders, en misschien ook wel een egelpaar in de tuin, in een rustig hoekje overwinterend onder al dat blad. Egels en ook zangvogels eten slakken, vaak ongewenst omdat ze allerlei planten opeten.

Natuurlijk moet wel al dat blad van de tuinpaden af – dat wordt gladde pulp – en ook van het grasveld, omdat anders het gras wordt verstikt. Maar gooi het niet weg.