blog archief

22 07 2020 Hoog zomer

Weergaven: 56

Het is hoog zomer!

Na een heet droog voorjaar zijn we een koelere en natte Hollandse zomer ingegaan. De natuur is wel opgeleefd met alle neerslag in de afgelopen maand. Weliswaar zijn de meeste bosplanten vroegtijdig verdwenen door de voorjaarsdroogte maar dat wil niet zeggen dat er geen bosplanten meer te zien zijn. Zo bloeit in het Schollebos nu volop het Groot heksenkruid met kleine witte bloempjes en het Geel nagelkruid met wat grotere gele bloemen. Overal langs waterkanten zijn de paarse pluimen van de Kattenstaart en de bleek-paarse schermen van het Perzikkruid te zien. Zeer aantrekkelijk voor vlinders.

Ook de zomergeneratie van de vlinders laat zich op zonnige droge momenten zien. Het zijn nu nog vooral koolwitjes, maar er zijn ook al andere soorten: de Gehakkelde aurelia, de Dagpauwoog en het Bont zandoogje, een echte bosvlinder. Als het droger en warmer wordt zullen er meer vlinders te zien zijn in de komende weken.

Opvallend is dat er nog weinig libellen te zien zijn. Mogelijk is dit het gevolg van de langdurig droge voorjaarsperiodes in de afgelopen jaren.

Voor vogels is het nu “komkommertijd”. Het broedseizoen is voorbij. Veel vogels zijn in de rui en verstoppen zich omdat ze nu slecht kunnen vliegen. Maar kijk omhoog op een heldere dag en je ziet gierzwaluwen door de lucht scheren. Ze zijn bijna permanent in de lucht, insecten vangend. Tijdens zwoele zomeravonden zijn in de schemering vleermuizen te zien, met een beetje geluk ook in de eigen tuin. Ook deze jagen op insecten.

Als je goed rondkijkt zie ook allerlei mooie insecten als lieveheersbeestjes, kevers, zweefvliegen en spinnen. Kortom er is nog van alles te beleven in de natuur, niet alleen in het Schollebos, maar ook in plantsoenen en in groene tuinen.

Of ga anders naar een van de vele natuurgebieden, die Nederland rijk is. Hier zijn vaak bijzondere soorten planten, vlinders, libellen, vogels en andere dieren te zien. En koop eens een eenvoudig plaatjesboekje over soorten, zodat kan worden nagegaan wat er is gezien. Dat is leuk en leerzaam.

Geniet van de natuur in deze zomercoronatijd zonder sportwedstrijden, evenementen en ander vertier. Maar houdt wel afstand van elkaar.

Bont Zandoogje

Kattestaart