blog archief

21 04 2018 Abelenbosje

Weergaven: 74

Het Abelenbosje bestaat niet meer

Op een plek in het Schollebos stonden heel wat rijen abelen. Deze bomen zijn allemaal omgehakt. De Stichting Natuurvrienden Capelle vindt dat er maatwerk had moeten plaatsvinden in dit ‘Abelenbosje’ en zij wil graag met de gemeente in gesprek over de herplant op dit stuk bosgrond.

Door: Margriet van Dam ©

CAPELLE – Een paar jaar geleden vond er al kap plaats. “Toen een boom zo scheef stond, dat hij over het voetpad dreigde te vallen, hebben wij de gemeente erop attent gemaakt en voor onze veiligheid heeft zij de hele rij abelen die langs het pad stond omgehakt”, vertelt Ruud Sterk, voorzitter van SNC.

“Wij hebben ons daarin geschikt. Het ging om een stuk of vijftien. Ze stonden scheef en dat leverde gevaar op. Je zag duidelijk dat de aarde bij de voet van de stam omhoogkwam. Afgelopen januari hebben we twee keer een storm gehad. Na de eerste was een hele grote populier omgeblazen en met de kroon pontificaal in het Abelenbosje terechtgekomen.

“Maar na de tweede storm zijn zeven of acht abelen afgebroken. Kennelijk was dat voor de gemeente aanleiding om alles weg te halen. Zeker honderd zijn er om, een halve hectare. Zij had alleen de omgewaaide bomen en die scheef stonden, moeten weghalen. Alle daslook op de grond is beschadigd door het zware materieel. Wij willen opheldering vragen.

Moderne aanpak

“Het punt is: we zitten in een interim fase. We willen eerst wachten tot het nieuwe college en de nieuwe raad gevormd is. We gaan dan ook vragen om herplant van dat terrein. We willen liever geen monocultuur van abelen, maar een meer gemengd loofbos met verschillende boomsoorten.” “En niet op rijen”, voegt bestuurslid Anton Roeloffzen eraan toe.

“We willen een modernere aanpak. Het planten op rijen van één soort vinden we geen goed idee. Dan zijn bomen veel gevoeliger voor ziektes. Ook raad ik aan om met de hand te planten. Het is arbeidsintensiever, maar het resultaat is tien keer beter.” “En bijvoorbeeld langs de rand eerst een kruidenstrook, dan struiken en dan bomen”, aldus Sterk. “Dan krijg je diversiteit. Het vergt wel onderhoud om het mooi te houden.”

Tweestammige eik

Ruud Sterk is vooral boos over de eik die eveneens is verdwenen. “Er stond een prachtige tweestammige eik bij dat Abelenbosje”, zegt hij. “Die hebben ze dus ook meegenomen. Ik vind het onbegrijpelijk.”