blog archief

16 05 2018 Buxusmot

Weergaven: 116

Help, een invasieve exoot:  de Buxusmot slaat toe!

Het is voorjaar en overal worden in tuinen kaalgevreten buxusstruiken opgeruimd. Hierin zie je kleine gele rupsen met donkerbruine rugstippels. De buxusmotrups slaat genadeloos toe!

Ruim 10 jaar geleden werden de eerste motachtige witte vlindertjes met donkerbruine vleugelranden in Nederland gesignaleerd. Dat er bladgroen uit de blaadjes van de buxusstruik werd weggegeten met lichtbruine bladresten als gevolg, viel aanvankelijk niet op. Maar dit nachtvlindertje uit Oost-Azië, die hier geen natuurlijke vijanden heeft, heeft zich geruisloos voortgeplant tot een ware plaag. Er worden 3 à 5 generaties rupsen geboren gedurende het gehele groeiseizoen, zodat ook het jonge blad van een weer uitlopende struik wordt weggegeten. Anders dan struiken als sleedoorn en kardinaalsmuts, die alleen in het voorjaar worden leeggegeten door inheemse stippelmotten en zich kunnen herstellen na St. Jan (28 juli), krijgt de buxus deze kans niet en gaat dood.

Inmiddels zijn er zoveel buxusmotten en dus ook rupsen, dat er geen houden meer aan is. De in tuinen zo geliefde buxusstruiken worden allemaal leeggegeten, tenzij ze iedere maand een keer fors bespoten worden met een insecticide. Maar daarmee worden ook alle inheemse nuttige insecten en rupsen gedood, dus het middel is erger dan de kwaal. Ook het plaatsen van feromonenvallen, die selectief de buxusmot aantrekken en vangen, heeft geen zin meer. Tijdens een zwoele nacht, augustus vorig jaar, vlogen er zoveel buxusmotten in mijn tuin, dat met deze vallen maar een fractie ervan werd gevangen.

De enige optie is om dode struiken te verwijderen om ze te vervangen door struiken, met een soortgelijk uiterlijk: Ilex crenata of Lonicera nitida; ze hebben helaas geen Nederlandse namen. Koop geen nieuwe groene buxusstruikjes meer, want die zijn zwaar bespoten met insecticiden!

En gooi de resten van de dode struiken niet in de compostbak, want de eitjes van de buxusmot overleven het composteerproces. Doe dit afval in een goed gesloten plastic zak en gooi deze in de restafvalbak, zodat de rupsen en eitjes worden verbrand.

Het laat weer eens zien hoe belangrijk het is invasieve soorten tijdig te bestrijden!