blog archief

16 01 2019 Hoe verder met bomen

Bezoeken: 37

Hoe nu verder met onze bomen?

Ons klimaat verandert. Onze bomen moeten kunnen omgaan met  meer warmte, droogte en heftige regenval.Daarom is een veranderde kijk op bomen langs onze wegen nodig.

Onze toekomstbomen moeten bestand zijn tegen ziekten en plagen en een goede bijdrage aan de biodiversiteit leveren. Dat betekent veel meer verschillende soorten inheemse en uitheemse bomen met …. een goede standplaats. Met voldoende goede bomengrond zijn ze weerbaarder en hebben daardoor minder last van ziekten en plagen. Voor een goede biodiversiteit bloeien verschillende soorten bomen vanaf het begin van de zomer tot laat in het najaar. Insecten kunnen dan over een veel langere periode nectar en stuifmeel vinden. De Aziatische bijenboom (Tetradium) zorgt voor voedsel wanneer bijna  alles uitgebloeit is en zorgt zo voor gezonde winterbijen.

Alleen in Nederland zie je dezelfde soort bomen langs de wegen staan. Zij lijken allemaal op elkaar. Het zijn genetisch identieke bomen. Kilometers lange rijen bomen met allemaal hetzelfde genetische materiaal. Deze monocultuur bomen blijken kwetsbaarder te zijn voor ziekten en plagen. Is een boom lekker? Jammie, vreten maar. Te veel plaaginsecten of aantastingen op 1 boom? Geen probleem, even overstappen naar de boom ernaast. Ziekten en aantastingen hebben hier vrij spel. Onze bomen-infrastructuur blijkt voor ziekten en aantastingen luilekkerland te zijn.

Er is geen boom of plant vrij van ziekteverwekkers. Ziektevrije bomen bestaan niet.  Aan de basis doe je niks. De oorzaak moet gezocht worden in hoe wij het landschap ingericht hebben. Wij houden van genetisch identieke bomen langs wegen: “ Anders herkennen wij de weg niet meer.” Maar…als wij op vakantie  in het buitenland zijn is dat nauwelijks een probleem. Wanneer gaan wij over tot het inrichten van wegen met verschillende bomen in soort en leeftijd? Daardoor een heel gevarieerd beeld in kroonvormen? “Geen uniform beeld meer?!” Dat is voor sommige mensen afschuwelijk. Akkoord, hier moeten wij even aan wennen. Denk dan ook even aan de vele voordelen:  ziekten en plagen zijn slecht voor de boom, de biodiversiteit en bestrijding ervan kost veel geld. Gelukkig wordt het toepassen van verschillende boomsoorten steeds populairder.