15 05 2019 Metselbijen
Weergaven: 115
Van alle plantensoorten is ongeveer 80% afhankelijk van bestuiving door insecten. Metselbijen zijn goede bestuivers. In tegenstelling tot honingbijen gaat het hen alleen maar om het stuifmeel. Bij het verzamelen van stuifmeel zorgen de metselbijen meteen voor de bestuiving van de plant. Daarom worden ze commercieel ingezet bij o.a. de teelt van fruitbomen.
Ze hebben hun naam te danken aan het feit dat zij de ruimte waarin zij hun eieren leggen dicht metselen. Hoe dat in zijn werk gaat, is van nabij te volgen als er in de tuin voldoende nestgelegenheid is. Voorwaarde is wel dat er veel bloeiende planten in de nabije omgeving staan. Ze leggen hun eitjes bij voorkeur in een langwerpige holte. Om ze een handje te helpen kun je een “bijenhotel” maken van een blok (onbewerkt) hout en er gaten in boren met verschillende diameters tussen de 0,8 en 1,2 mm en een lengte van 10-15 cm. Zorg daarbij dat de achterkant dicht blijft. Om schade aan de vleugels te voorkomen moet de ingang met een schuurpapiertje glad gemaakt worden. Hang het houtblok op een plek met ochtendzon en dek de bovenkant af met een stuk plastic om nat worden te voorkomen.
De meest voorkomende metselbij in tuinen is de Rosse metselbij. Ze vliegen van begin april tot eind juni. Daarna gaan ze dood en zien we ze niet meer vliegen. Als ze een geschikte opening gevonden hebben, wordt er door het vrouwtje helemaal achter in een eitje gelegd. Bij dit eitje komt ook een balletje stuifmeel om als voedsel te dienen voor de larve die uit het ei komt. Dan metselen de bijen het kamertje dicht met een mengsel van speeksel en plantaardig materiaal, waarna het volgende eitje in de gang gelegd wordt, net zolang tot er allemaal aparte kamertjes achter elkaar zijn waarin één eitje ligt met voedsel. De larve komt na circa 14 dagen uit het eitje en voedt zich met de voorraad stuifmeel. Hierna spint hij een cocon om zich heen en blijft als pop in zijn kamertje overwinteren. Het volgende voorjaar komen de jonge metselbijen uit hun poppen en knagen zich een weg naar buiten. Hoewel ze een kleine angel hebben, zullen ze die maar zelden gebruiken.