blog archief

14 04 2021 Pinksterbloem en Oranjetipje

Weergaven: 160

Pinksterbloem en Oranjetipje

De eerste Pinksterbloemen bloeien nu in vochtige grasgazons. In het Schollebos helaas niet uitbundig. De pinksterbloem behoort tot de grote familie van Kruisbloemigen: alle vertegenwoordigers van deze familie hebben 4 kroonblaadjes die als een kruis loodrecht op elkaar staan.

Vroeger werden soorten wetenschappelijk ingedeeld op basis van uiterlijke overeenkomsten (Fenotype), tegenwoordig op basis van DNA-overeenkomsten (Genotype). De Nederlandse naamgeving van planten is vaak een historische die hiervan losstaat. De pinksterbloem bloeit nu omstreeks Pasen en niet met Pinksteren! Waarom dan die naam “Pinksterbloem”? Welnu: in de Kleine IJstijd (15e-18eeeuw) met strengere en langere winters bloeide de pinksterbloem niet met Pasen maar pas 7 weken later met Pinksteren! Nu zouden we hem de naam “Paasbloem” moeten geven! Hoe die ook genoemd moge worden, ik geniet altijd van de eerste Pinksterbloemen met hun tere lila-bloemetjes.

De Pinksterbloem is een belangrijke waardplant (waar vlinders eitjes op afzetten en de rupsen van leven) van het mooie Oranjetipje. Een dagvlinder behorend tot de familie “Witjes” waartoe ook Groot en Klein Koolwitje en Klein Geaderd Witje behoren, die algemeen zijn in Capelle. Het oranje zien we alleen bij de mannetjes: knal-oranje vlekken op de punten van de bovenvoorvleugels. De vrouwtjes zijn moeilijk te onderscheiden van andere witjessoorten (alleen aan de onderkant van de vleugels door een groene marmering). Zo´n 10 jaar geleden voor het eerst in Schollebos en zich heel langzaam uitbreidend. Ik heb er vorig jaar zelfs een langs de Rivierweg gezien. Het vrouwtje legt 1 eitje per bloempje. Naast de Pinksterbloem is ook Look-zonder-Look een belangrijke waardplant en daar is in het Schollebos er genoeg van! En mocht dat nóg niet genoeg zijn, dan zijn andere kruisbloemigen zoals het massaal aanwezige Raapzaad ook als waardplant nog beschikbaar. Nu nog even afwachten tot de kou echt de lucht uit is, dan ga ik weer Oranjetipjes tellen (ze overwinteren als pop en de temperatuur bepaalt mede wanneer ze uitkomen en gaan vliegen).