blog archief

13 05 2020 Voorjaar

Weergaven: 72

Het voorjaar is nu nog op zijn mooist

Het Schollebos is nu nog op zijn mooist, maar dat zal niet lang meer duren. Met dit warme droge weer, dat al meer dan een maand duurt,  zijn massaal dominerende planten als Daslook,  Look-zonder-Look, Raapzaad en Fluitenkruid binnenkort weer uitgebloeid. Hetzelfde geldt voor bloesemstruiken als Meidoorn en Amerikaanse Vogelkers. Wees er dus snel bij als je dezevoorjaarspracht nog wilt genieten.

Het betekent natuurlijkniet dat alle bosplanten zijn uitgebloeid. Gele Dovenetel, Schijnaardbeien de Boshyacint staan nu ook in bloei en laten wat langer hun bloemenpracht nog zien, alleen wat minder prominent.

Door het warme weer zijn er ook al veel vlinders te zien. Koolwitjes zie jenu overal net als het Bont Zandoogje, een echte bosvlinder die zich thuis voelt in het Schollebos. Een recordjaar voor het Oranjetipje!Daarnaast duiken ook alle andere stadsvlinders weer op, zoals de Kleine vos, de Dagpauwoog en het Boomblauwtje. Het zal ookniet lang meer duren voordat de eerste libellen zich laten zien.

Ook zingen overal vogels in het Schollebos, onder andere van de Zanglijster, de Merel, Kool- en Pimpelmees, de Zwartkop, de Tjiftjaf en de Boomkruiper. En geregeld is het geroffel van de Grote Bonte Specht te horen.

Door het droge weer wordt er al volop gesproeid in tuinen en akkers. Gebruik hiervoor bij voorkeur slootwater, want kraanwater is hiervoor eigenlijk niet bedoeld. Als een sloot ontbreekt overweeg dan de aanschaf van een regenton (ooit gesubsidieerd door de gemeente). Als je toch wilt sproeien, beperk dit dan tot eens per week. Geef dan wel veel water, zodat de grond tot op meer dan 50 cm diepte vochtig wordt.

Hetsproeien van bomen en struiken is onnodig, want hun wortels wortelen meestal diep genoeg om bij het grondwater te komen. Sproei bomen of struiken wél als ze dit voorjaar zijn geplant, want ze hebben dan nog niet de kans gekregen te wortelen tot in de diepere bodemlaag.

Geniet van de natuur in deze coronatijd zonder sportwedstrijden, evenementen en ander vertier. Maar houdt wel afstand van elkaar.