blog archief

13 11 2019 Slakken

Weergaven: 54

Slakken, vies maar nuttig

Nu het herfst is en het vaak regent, zien we ze weer overal: slakken. Het smerigst vindt men de naaktslakken, meestal de gewone of zwarte wegslak, soms de fraai getekende tijgerslak. Die slakken met huisjes kun je tenminste nog oppakken, zonder vieze vingers te krijgen.

Maar bekijk ze eens beter en verwonder je over hun schoonheid. De vormenrijkdom is geweldig, al zie je de meeste kleine soorten bijna nooit. Maar hoe kleiner, hoe mooier.

In de tuin heeft men vaak een hekel aan alle slakken, want ze zouden onze hosta’s en jonge plantjes opeten.  Maar alleen de naaktslakken en de segrijnslak, een grote bruine huisjesslak, zijn de schuldigen. De gewone tuinslak en alle andere slakken zijn onschuldig: zij eten het liefst dode plantenresten, algen en (korst)mossen. Bij gebrek daaraan kunnen ook deze slakken zich echter bezondigen aan fris groen! Het is dus zaak niet teveel blad en uitgebloeide planten uit uw tuin verwijderen, want hiermee beschermt u alle jonge plantjes in de tuin.

Vaak worden slakken in de tuin bestreden met slakkenkorrels of ander vergif, ook giftig voor andere dieren zoals vogels en egels. Als zij die korrels of vergiftigde slakken eten gaan ook zij dood!

Maar er zijn goede alternatieven. Slakken houden erg van bier en sterven hier een mooie dood in dronkenschap. Graaf dus bekertjes met bier in. Een tweede alternatief is de aanschaf van bekers met lokvloeistof, in de grond worden ingegraven met de openingen op rondniveau. De slakken worden hierdoor sterk aangetrokken en kunnen zo worden afgevangen voor ze uw jonge plantjes opeten.

Maar het meest milieuvriendelijke alternatief  is de tuin toegankelijk en geschikt maken voor egels en vogels. Egels vinden vooral naaktslakken heerlijk. Zorg voor enkele gaten in de schuttingen naar de buren, zodat de egels de tuin in en uit kunnen en maak in een rustig hoekje een bladhoop of plaats een egelkast onder takken en blad. En zorg voor veel groen in de tuin.

Lijsters slaan op de tegels de huisjes van slakken kapot en eten ze eruit.

Segrijnslak 

                         

Naaktslak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gewone Tuinslak