blog archief

13 06 2018 Reuzenberenklauw

Weergaven: 82

De Reuzenberenklauw

Zo midden in het groeiseizoen groeit de reuzenberenklauw weer als kool. Uit de penwortel zijn grote handvormige bladen gegroeid, die aan de randen, bladpunten en de nerven bedekt zijn met brandharen. Deze brandharen veroorzaken bij aanraking jeukende tot pijnlijke huidirritaties. In de zon veranderen deze plekken in grote blaren met veel vocht erin, die gemakkelijk kapot gaan en slecht genezen. Kinderen en ook honden kunnen er goed ziek van worden. Kortom geen plant, die langs wandelpaden wilt tegenkomen. Desondanks komt de plant overal in Capelle voor.

Het is het Kaukasische grote broertje van de veel kleinere inheemse gewone berenklauw, zonder brandharen dus ongevaarlijk. De reuzenberenklauw is in de 19e eeuw als sierplant ingevoerd en kan tot 5 meter hoog worden. Bovenop een lange stengel zit dan een spectaculair groot prachtig bloemscherm. Na de bloei sterft de plant, maar de zaden verspreiden zich snel en met duizenden tegelijk ontkiemen nieuwe planten, die het jaar erna al weer bloeien. 

Waar ze opkomen, kan niets anders meer groeien. Een duidelijk voorbeeld van een invasieve exoot, die niet alleen meer dan hinderlijk is voor mens en (huis)dier, maar ook de inheemse flora verdringt.

De reuzenberenklauw staat sinds juni 2017 op de Europese lijst van verboden soorten. Op grond van de “Richtlijn Invasieve Exoten” mag deze plant niet meer worden gekweekt, aangeplant of verhandeld en moet hij geheel worden uitgeroeid, dan wel beheerst in aantallen als uitroeien niet haalbaar is. 

Niet alleen de regering is verantwoordelijk – zij zou het voortouw moeten nemen – maar ook alle eigenaren en beheerders van terreinen, waar deze plant voorkomt. Je zou dus verwachten dat de gemeente Capelle, net als Rotterdam, aan actieve bestrijding doet, maar niet dus! Verzoeken van SNC en bewoners worden genegeerd.  

De plant bestrijden blijkt lastig. Als de plant aan de grond wordt weggestoken, loopt de penwortel gewoon weer uit. Ook deze moet dus worden verwijderd. SNC doet een bestrijdingsexperiment: mogelijk is het uitboren van de penwortel met een bodemboor – kost ruim € 10 in een tuincentrum – effectief. Het is echter wel arbeidsintensief omdat het om veel planten gaat.