blog archief

11 10 2017 Start artikel SNC

Weergaven: 57


IJssel- en Lekstreek heeft Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel e.o. (SNC) in de gelegenheid gesteld een vaste rubriek te schrijven. Wij proberen deze rubrieken steeds aan een thema te koppelen waarbij wetenswaardigheden en soms actualiteiten de basis vormen. Dat past heel goed bij een van onze doelstellingen: mensen in Capelle aan den IJssel meer laten genieten van de natuur in hun directe omgeving. Op onze website schrijft onze voorzitter Ruud Sterk een blog over het wel en wee van de dag of van de week en het laatste nieuws is ook te volgen via FaceBook en Twitter.

Wat doet SNC om dat genieten te bereiken? Capelle kent een vrij grote biodiversiteit die echter niet voor iedereen onmiddellijk zichtbaar is. Daarom organiseert SNC veel excursies waarbij wij mensen hiermee laten kennismaken door luisteren, kijken, ruiken en proeven. Zo wordt de eerstvolgende excursie met als thema paddenstoelen gehouden op zaterdag 14 oktober 2017 in het Schoolebos van 13:00 tot 15:00 uur. Andere jaarlijks terugkerende excursies zijn: Herfst, Winter, Voorjaar, Zomer, Vleermuizen en Dauwtrappen. Ook verzorgt SNC tegen een kleine vergoeding excursies op verzoek (eventueel aangepast aan doelgroepen) en houdt zij op aanvraag presentaties over de natuur in de eigen omgeving.

Verder heeft SNC tot doel gesteld om niet alleen de natuur te beschermen, maar waar mogelijk ook te verbeteren. Dat vraagt intensief overleg met de politiek en de ambtenaren van gemeente en waterschap. En het blijft niet bij praten. Samen met de gemeente hebben wij al diverse plaatsen met de hulp van vrijwilligers aangepakt. Concrete voorbeelden zijn de aanleg van een Vlindertuin (tussen Sparta en de Capelse Manege), het inzaaien en beplanten van de natuurlijke oevers met rijk bloeiende inheemse planten en de plaatsing van een ooievaarsnest langs de ‘s-Gravenweg.