blog archief

11 04 2018 Compacte stad

Weergaven: 48

Leven in een compacte stad

Duurzaam gebouwd, leefbaar, met veel groen en waterberging.
Tegen 2050 zullen veel meer mensen dan nu in steden leven. De aantrekkingskracht van de stad wordt bepaald door de kwaliteit van leven en de hoeveelheid groen in de directe omgeving.
Doordat er op een kleiner oppervlak steeds meer functies en activiteiten in de stad moeten worden ingepast, zal er op de begane grond nauwelijks meer plek zijn voor groen. Dat is niet alleen nadelig voor mensen, maar ook voor dieren en planten. Er is nu al nauwelijks meer een standplaats voor een nieuwe boom te vinden!
Groen heeft een gunstige invloed op de prijzen van huizen en bedrijventerreinen, het vermindert de luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder, verkoelt in warme periodes, slaat CO2 op, draagt bij aan een rijkere biodiversiteit en vele andere positieve effecten, zoals gezondheid en welbevinden.
De stad van de toekomst is – volgens velen – groener. Asfalt oprollen,onttegelen en vergroenen. Een mooi voorbeeld is al te zien in het centrum, voor het gemeentehuis en naast de ingangen van de metro Centrum achterzijde. (zie foto)

Voor het gemeentehuis is men nu nog druk bezig met de aanleg van de gemeentetuin. Wanneer alles klaar is (in 2019) staan hier 16 meerstammige bomen, 13 hagen en 14.250 planten. Daarvan zijn 1810 bijenplanten en 1670 vlinderplanten. Dat wordt een geweldig wegrestaurant voor wilde bijen, vlinders en andere kriebelbeestjes die zo belangrijk zijn voor onze natuur.
Capelle wil meer biodiversiteit en geeft op deze plek het goede voorbeeld. Zelfs de wilg komt weer terug. Jarenlang werd de wilg in Capelle als onkruid gezien. Wilgen komen al vele duizenden jaren in deze streek voor. Veel soorten planten en dieren hebben zich aan de wilgen aangepast. Voor de biodiversiteit zijn wilgen daarom erg waardevol. In het vroege voorjaar zijn er talloze insecten die zich aan de bloeiende katjes tegoed doen. Voor de wilde bijen is het stuifmeel van de wilg zelfs van levensbelang in het vroege voorjaar. Wilgen zijn de belangrijkste bron van goede stuifmeel en nectar, op een moment dat er nog weinig andere planten bloeien.