blog archief

10 06 2021 Hollands kant

Weergaven: 109

Hollands Kant

Voorjaarsbloeiers zijn grotendeels al weer uitgebloeid, om vruchten of zaden te gaan vormen, of die na het afsterven van blad en bloem overzomeren en overwinteren als knol, bol of ui, zoals de massaal aanwezige Daslook (“Bosuitje”) en Speenkruid, om in het volgende voorjaar weer tevoorschijn te komen. Zomerbloeiers zijn al aan het uitlopen. In die overgangsperiode staat nu massaal het Fluitenkruid in bloei. In Schollebos hele grote velden waar voorheen slechts sprake was van gemillimeterde grasgazons.

Fluitenkruid, een typisch Hollandse plant in bermen en grazige plaatsen. Bij dichte fluitenkruidbegroeiing zoals nu massaal in Schollebos, zien we een fijnmazig beeld van de witte bloemetjes. Jac.P. Thijsse, oprichter van Natuurmonumenten (Naardermeer dankzij hem 1eNatuurmonument) en ook beroemd van zijn Verkade-albums, noemde dit dan ook Hollands Kant als vergelijking met het beroemde,  stoffen Brussels Kant. Een mooiere typering van deze prachtige plant kan ik niet verzinnen.

Fluitenkruid behoort tot de familie Schermbloemigen: de bloeiwijze is een vertakt scherm van bloemetjes als een paraplu aan de top van de plant. Andere soorten Schermbloemigen die in Schollebos (en overig Capelle) voorkomen zijn o.a. de Gewone Berenklauw, Zevenblad, maar ook – helaas – de Reuzenberenklauw. Die laatste is een invasieve exoot die ook nog gevaarlijk is (na aanraking vindt onder invloed van zonlicht een fotochemische reactie in de huid op, resulterend in enorme blaren die snel kapot gaan en ontstoken geraken).

De naam Fluitenkruid: Fluitenkruid heeft een holle stengel maar met schotjes (knopen). Met een stengel met aan een kant afgesloten door een knoop kan een fluitje gemaakt worden door er gaatjes of een lengtesnee in te maken. Vroeger een gewild kinderspeeltje toen kinderen nog niet konden gamen, tv-kijken of radio luisteren.

Fluitenkruid is ook een belangrijke insectenplant. Tot voor enkele jaren wemelde het altijd van Soldaatjes, kleine rode langwerpige kevertjes. Die zie ik de laatste jaren steeds minder en op dit moment helemaal niet meer. Ook zweefvliegen zijn gek op deze plant.

Laten we wel wezen: zo’n veld met Fluitenkruid is toch vele malen mooier en nuttiger voor de natuur dan gladgeschoren grasgazons? Wel is een aangepast maaibeleid nodig om te voorkomen dat woekeraars als brandnetel en kleefkruid hun plaats innemen: maaien op juiste tijd en maaisel op tijd afvoeren na droging.