blog archief

08 08 2018 Droogte

Weergaven: 81

De droogte slaat toe in Capelle aan den IJssel

Al meer dan twee maanden is het zonnig, warm en gortdroog. Het neerslagtekort overtreft inmiddels alle records. In tuinen en plantsoenen zijn de gevolgen nu goed te zien. Daar waar niet gesproeid wordt, is het gras bruin, liggen de planten op apegapen en drogen vijvers uit. Alleen bomen weten zich nog te redden dankzij hun diepe wortelgestel, tenminste als ze niet dit jaar zijn geplant. Struiken wortelen niet diep genoeg en verdrogen nu ook.

Ook in Capelle krijgen nieuw aangeplante bomen water van de gemeente, maar sommige leggen nu toch het loodje. Jammer van de met zorg opgekweekte bomen, maar in zo’twereextreem droge zomer als deze vallen er onvermijdelijk slachtoffers. Ook andere bomen en struiken in slechte conditie of op de verkeerde plek redden het nu niet.

In het Schollebos lijkt het intussen wel herfst; overal ligt bruin blad. Dat lijkt dramatisch, maar zo beschermen bomen zich tegen uitdroging. Met minder blad is er immers minder verdamping. Gelukkig zit er nog wel volop water in de singels en sloten, dankzij onze grote rivieren. Daardoor is er ook nog voldoende gietwater voor onze boeren en volkstuinders, en niet te vergeten drinkwater voor de stedeling. Veel dieren dreigen nu wel in de problemen te komen. Lijsters en merels, die normaal gesproken veel regenwormen eten, moeten nu ander voedsel zoeken. Die wormen zitten nu rustig diep in de grond, wachtend op nattere tijden. Een beetje bijvoeren in de eigen tuin kan nu geen kwaad.

Net als de fruitoogst zal ook de bessenoogst dit jaar tegenvallen, wat weer gaat leiden tot voedselgebrek voor vogels en kleine zoogdieren in het najaar en de winter. Ook grazers als hazen en konijnen hebben het moeilijk. Het gras groeit al meer dan een maand niet meer.
Insecteneters hebben het nog goed. In het droge hoge gras zijn nog insecten genoeg. En voor vlinders en andere nectareters zijn er nog bloemen, zij het minder dan anders.

Maar uiteindelijk komt het allemaal weer goed zodra het weer gaat regenen. De natuur overleeft de droogte wel.