blog archief

03 10 2018 (Vlaamse) Gaai

Bezoeken: 91

Mijn naam: Luidruchtige eikel-verzamelaar

Een nieuwe soort? Nee, het is de Duitse naam voor de (Vlaamse) Gaai. De Latijnse naam is Garrulus glandarius. Zowel de Duitse als de Latijnse naam doet meer recht aan deze prachtige vogel.
‘Eichelhäher’ betekent namelijk ‘Eikelverzamelaar’; ‘Garrulitas’ betekent ‘luidruchtig’ en ‘glandifer’ betekent ‘eikeldrager’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         Foto: Vogeldagboek.nl

Daarmee hebben we direct twee opvallende kenmerken van de vogel: de Vlaamse Gaai maakt veel herrie en heeft kennelijk iets te doen met eikels. De Nederlandse naam was tot enkele jaren geleden officieel ‘Vlaamse Gaai’, maar nu alleen maar ‘Gaai’. Het woord ‘Vlaamse’ is moeilijk te verklaren. Een van de verklaringen is een verbastering van het Franse woord ‘flammant’ (vlammend, o.a. van kleuren).

De Gaai is een kleurrijk lid van de kraaienfamilie en net als zijn familiegenoten een intelligente cultuurvolger en alleseter: zaden, vruchten, insecten, jonge vogeltjes en eitjes. Vanwege het laatste is de Gaai vaak niet geliefd bij tuinliefhebbers die moeten toezien hoe een Gaai een merel nest leegrooft.

Maar ja, vrijwel niemand staat erbij stil wanneer een merel een regenworm verorbert. Who is to blaim?
In de natuur is het ‘eten en gegeten worden’. Het wordt wèl een probleem als door menselijk ingrijpen soorten de overhand krijgen en het natuurlijk evenwicht daardoor verstoord dreigt te worden.
De Gaai is een ‘standvogel’, hij blijft het hele jaar hier en trekt in najaar niet weg naar het zuiden om te overwinteren. Elke Gaai legt dan ook in de herfst een wintervoedselvoorraad van eikels aan.

Elke gaai verstopt zeker zo’n 1000 eikels in de grond. Nu kunnen we dat zien: overvliegende gaaien met dikke kroppen waarin 3-4 eikels en dan ook nog 1 eikel in de snavel. Ze vliegen naar een plek (vaak langs een bosrand met herkenbare structuren). Eenmaal geland kijken ze heel schichtig om zich heen, want niemand mag zien waar hij zijn eikels in de grond stopt. Hij vindt ze uiteraard in de winter niet allemaal terug: dat worden dus weer jonge eikenbomen! Ook leuk om te weten: Gaaien schreeuwen veel, maar
zingen kunnen ze ook.