blog archief

02 10 2019 Libellen

Bezoeken: 38

Wolven in de lucht.

Capelle is een gemeente met vele vijvers, singels en sloten. Een Walhalla voor Libellen. Er zijn in Capelle bijna 20 soorten vastgesteld, waaronder een enkele zeldzame soort. Libellen bestaan al zo’n 275 miljoen jaar en hebben daarmee zelfs de dinosauriërs overleefd! De grootste fossiele libel had een vleugelspanwijdte van 65 cm!

Het zijn ware vliegkunstenaars: ze kunnen voor- en achteruit, boven-, onder- en zijwaarts vliegen en daarbij supersnelle wendingen maken. Zelfs de beste legerhelikopter kan hier niet aan tippen! Dit komt van pas bij hun jacht op andere vliegende insecten: ja het zijn echte roofdieren op alles wat kleiner is dan zijzelf: “Wolven in de Lucht”!

Libellen worden onderverdeeld in verschillende groepen. ‘Juffertjes’ vormen een aparte groep. Zij onderscheiden zich van de ‘Echte Libellen’ door hun grootte (zijn de kleinste soorten), hun vleugelstand in rust (strak langs het lichaam) en hun ogen (duidelijk los van elkaar staand). Bij de ‘Echte Libellen’ zijn de vleugels in ruststand haaks gespreid en staan de ogen bijna of geheel tegen elkaar aan. De Glazenmakers zijn qua grootte de meest spectaculaire “ondergroep” binnen de ‘Echte Libellen’ en in Capelle met een aantal soorten goed vertegenwoordigd. Door hun grootte vallen ze echter weer op voor de Boomvalk die boven de boomtoppen o.a. op hun jaagt (bijna elk jaar in augustus in Capelle te zien). 

Alle libellen leggen hun eitjes of in waterplanten (met een legboor) of gewoon onder water. De Houtpantserjuffer legt als uitzondering haar eitjes in de bast van bomen die boven het water hangen. Deze soort is trouwens ook een uitzondering op de Juffertjes: in rust staan de vleugels schuin gespreid, een echt buitenbeentje dus.

De larven zijn ook echte roofdieren: zij jagen op alles wat ze aan kunnen, van watervlooien tot kleine visjes. Zelf zijn ze weer prooi voor grote vissen en ijsvogels. Vanwege deze centrale rol in de voedselketen (zowel onder als boven water) zijn libellen ‘indicatorsoorten’: de libellenstand vertelt iets belangrijks over de gezondheid van het milieu en de biodiversiteit. De larven vervellen meerdere keren en kruipen in het laatste stadium langs een stengel omhoog om uiteindelijk boven water als volwassen libel ter wereld te komen.