blog archief

02 01 2019 De blaadjes vallen

Weergaven: 55

De blaadjes vallen…

De herfst is laat dit jaar, maar na de laatste winderige weken zijn de meeste bomen nu wel kaal. Overal ligt blad, niet alleen in het bos, maar ook in tuinen en plantsoenen, en op wegen en paden. Gazons en paden moeten bladvrij worden gemaakt, maar in plantsoenen en bossen is gevallen blad juist onderdeel van de natuurlijke cyclus. De natuur is bij uitstek een “kringloopeconomie”; nu wij mensen nog.

In het bos is al dat gevallen blad voedsel voor de bodem en al het leven dat in de bodem voedsel vindt, zoals regenwormen, slakken, planten en paddenstoelen. En dat bodemleven is weer voedsel voor vogels, spitsmuizen, mollen en egels. Op vruchtbare kleigrond, zoals aanwezig in het Schollebos, is na een zachte winter al dat bladafval al opgegeten, verteerd en als humus in de grond opgenomen. Bodemdiertjes als springstaartjes (zie foto) eten bladafval, de myceliumdraden van schimmels en paddenstoelen groeien erop en regenwormen trekken stukjes gevallen blad hun gangen in. Ze leven van de bacteriën en schimmels, die op het bladafval in het vochtige wormgangenmilieu groeien.

Bosplanten floreren alleen op vochtige vruchtbare bosgrond in de voorjaarszon en de zomerschaduw. De myceliumdraden van schimmels koppelen zich aan de wortels, en leveren voedingsstoffen aan de plant in ruil voor suikers en eiwitten. Het bladafval beschermt bovendien de ondergrondse delen van bosplanten in de winter.Ook veel bomen en struiken zijn sterk afhankelijk van deze schimmels, ook wel mycorrhiza genoemd.

Ook in onze tuinen en plantsoenen is het belangrijk bladafval zoveel mogelijk in de borders te laten liggen. En het blad, dat valt op paden en gazons, kan hier prima aan worden toegevoegd. Je krijgt zo een mooie humeuze tuingrond, die in natte periodes veel water vasthoudt, zo belangrijk voor het overleven van planten in droge zomers zoals die van dit jaar.

Gekraagde aardster

Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit is gebleken dat bladafval de meeste en beste humus oplevert in de bodem. Ook kun je het composteren en er zo prima potgrond van maken. En met een beetje geluk zie je in het najaar opeens mooie paddenstoelen in de tuin verschijnen.