blog archief

01 05 2019 Schollebos bloeit

Weergaven: 56

Het bos bloeit

Het voorjaar komt nu op zijn hoogtepunt en dat te merken in bossen op vruchtbare gronden, zoals het Schollebos. Er zijn nog volop bloeien bosplanten te zien in allerlei kleuren: in het wit: daslook, driekantige look en fluitenkruid, in allerlei blauwe tinten: bosviooltjes en boshyacinten. En groengele kelkbloemen van de aronskelk komen nu ook tevoorschijn. De veelal gele narcissen zijn nu verdwenen evenals de helder gele bloempjes van het speenkruid. En dat geldt ook voor de bosanemonen en de vingerhelmbloem, die al zaad vormen.

Ook diverse bomen en struiken bloeien niet meer, zoals de sleedoorn en wilde kers. Maar de meidoorn en vogelkers bloeien nog volop. En dat geldt ook voor veel soorten wilgen.

De meeste bosplanten bloeien in het voorjaar, als alle grote bomen nog kaal zijn. Er is dan nog licht, water en voedsel in de grond; deze worden schaars zodra de grote bomen in blad komen en hun eerste groeispurt doormaken later in het voorjaar.

Ook jonge boompjes en struiken als vlier en kornoelje staan daarom als eerste in blad.

Enkele diehards onder de bosplanten bloeien pas in de zomer, ondanks het gebrek aan licht en water. Nagelkruid en heksenkruid zijn zulke overlevers.

De meeste boskruiden houden dan al voor gezien. Het speenkruid is al geheel verdord en heeft kleine speenvormige knolletjes gevormd, waarmee deze de zomer overleeft, vandaar de naam. Ook veel andere bosplanten overleven de donkere droge zomer als knollen, bollen of wortelstokjes in de grond, wachtend op een nieuw voorjaar.

De voorjaarsbloeiers in het bos zijn van groot belang voor insecten, die zo vroeg in het voorjaar nog moeite hebben voldoende stuifmeel en honing te verzamelen. Vooral bloeiende bomen als de sleedoorn, wilde kers en vogelkers zijn dan belangrijk als voedselbron. En dat geldt eveneens voor diverse vroeg bloeiende struikwilgen als de boswilg, de grijze wilg en de amandelwilg. Het insectenleven komt nu dan ook goed op gang.

Het bos is nu op zijn mooist. Geniet van de bloemenpracht en de uiengeur van de daslook, vooral tijdens stille vochtige dagen goed te ruiken.

Bos Anemoon