Zegt het voort!

blog archief

Komkommertijd

Het is spreekwoordelijk “komkommertijd” in de nieuwswereld, maar niet in de natuur. De meeste zoogdieren en vogels hebben weliswaar hun kroost grootgebracht en hoeven zich niet zo nodig meer druk te maken. Maar er valt nog steeds veel in de natuur te beleven in de nazomer.

 

Heggenrank (Bryonia dioica). Een echte klimplant. Met de spiraalvormige ranken werken ze zich omhoog. En ja: een soort uit de Komkommerfamilie (Cucurbitales), dus echt komkommertijd! Bijna uitgebloeid en binnenkort rode besjes vormend (geen komkommers dus) die giftig zijn. Op enkele plaatsen in Schollebos.

 

 

 

 

Er zijn in Schollebos 2 geslaagde broedsels van Sperwers. De jongen (samen minstens 5) zijn inmiddels uitgevlogen, maar zijn nog een tijdje afhankelijk van pa en ma. Zijn wel veelvreters en gaat ten koste van prooivogels. Vaak jagen de ouders in tuinen. Eefje Lucero Waqué maakte deze foto vanuit haar woonkamer waar een duif smakelijk wordt gefileerd.

 

 

 

Groot Avondrood (Deilephia elpenor). Afgelopen dag ontdekt door Rob van Dorland in een tunneltje, de avond afwachtend (een echte nachtvlinder). Prachtige kleuren en zo’n 3 cm groot. Is familielid van de Pijlstaartvlinders (Sphingidae), vernoemd naar het harde pijlvormige uitsteeksel boven op het achtereind van de rupsen.

 

 

 

 

Groot Avondrood is (was??) algemeen in Nederland, maar altijd een feest om  te ontdekken. De foto van de rups is gemaakt in mijn tuin op 1 van zijn waardplanten (hier Waterdrieblad, een inheemse waterplant, dat met succes door SNC ook in Schollebos is uitgeplant).

 

 

 

 

 

Heelblaadjes (Pulicaria dysenterica). Nu prachtig bloeiend langs oever van de “IJsvogelvijver” in Schollebos. Een soort uit de grote familie Asterachtigen (Asteraceae), vroeger familie Compositae (Samengesteldbloemigen) genoemd. De latijnse naam verwijst naar de vroegere medicinale toepassing tegen dysenterie. Waar ik nog steeds niet achter ben is wat het meervoud van de naam Heelblaadjes is (Heelblaadjes is enkelvoud), misschien gewoon een apostrof  (’) erachter?

 

 

 

 

Tot slot een overzichtje van Capelse koloniebroeders in 2021 (tellingen door Eric Stockx):

– Blauwe Reiger: 21 nesten op 3 locaties (Wegelingpark, Keerkring, sportpark ” ’t Slot “. Gaat goed.

– Huiszwaluw: 17 nesten (Bermweg-oost). Iets meer dan vorig jaar. Maximum was paar jaar geleden 25.

– Boerenzwaluw: 6 nesten (op Capelse Manege). Houdt niet over.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.