blog archief

Klimaat en Natuurbeheer Schollebos/Capelle

Bezoeken: 5

 Yvonne Commijs maakte vorige week deze foto’s van een paartje Zwartkop (Sylvia atricapilla) vanuit haar woonkamer. De Zwartkop is een trekvogel: broedt hier in voorjaar/zomer, maar vertrekt in najaar naar het Zuid-Europa of Afrika om te overwinteren. De laatste jaren steeds meer winterwaarnemingen, ook in Capelle. Klimaat? Mannetje heeft een zwarte  kruin,vrouwtje een bruine.  Heel bijzonder dat het hier om een paartje ging!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In dezelfde week spotte Rob Van Dorland in Schollebos een Tjiftjaf (Phylloscopus collybita; niet deze foto), ook normaliter een trekvogel, maar ook steeds meer winterwaarnemingen. Even dacht hij aan de zeldzame ondersoort uit Noord- en Oost Europa, maar hij hield het toch maar op de “gewone” Tjiftjaf. De naam ’Tjiftjaf’ is een zogenaamde Onomatopee: vernoemd naar het geluid van zijn zang (tjiftjiftjaf-tjiftjiftjaf), vergelijk met Koekoek, Kievit, Grutto, e.a. 

 

 

 

In Schollebos nog veel paddenstoelen te zien, meestal in bundels/groepen op boomstobben en aan de voet van loofbomen. Rob van Dorland fotografeerde deze wat oude verzameling van Gewone Zwavelkop (Psilocybe fascicularis). Geen winterpaddenstoel, maar ook hier weer de vraag “Klimaat?”.

 

 

 

Dit weekeind ook – heel vroeg voor het jaar – de eerste roffels van de Grote Bonte Specht te horen in Schollebos. Het mannetje bakent daarmee zijn territorium af en probeert daarmee tevens een vrouwtje te lokken. De zang van Zanglijster, Kool- en Pimpelmees en zelfs die van de Boomkruiper is al paar weken te horen om dezelfde redenen.

 

Winterakoniet (foto SNC-archief), een stinseplant, bloeit al langs Nieuwerkerkse Tocht, net als enkele Sneeuwklokjes langs de Capelseweg (ook een stinseplant). In Schollebos zelfs al een Speenkruid in de knop!  De bladeren van Daslook, Wilde Hyacinth en andere stinseplanten schieten als paddenstoelen uit de grond.

 

 

 

Waarom deze bloemlezing? Wel: het grote renovatieplan Schollebos van de gemeente loopt aanzienlijke vertraging op, mede door de Coronacrisis. Eigenlijk had men in december al moeten beginnen, maar tot nu toe nog geen enkele activiteit te bespeuren. Boswerkzaamheden moeten in wintertijd plaatsvinden: bomen en planten zijn dan in rustfase en men verstoort dan geen broedende vogels. Het ziet er naar uit dat gemeente zelfs niet voor half februari kan beginnen. Met de huidige klimaatontwikkelingen (die veel sneller gaan dan men aanvankelijk gedacht had) is ons advies aan gemeente: dit jaar geen grootschalige ingrepen meer; een jaartje uitstel maakt niets uit. Spaar de fauna en flora! Beter goed beslagen ten ijs in winter 2021-2022. In onderling overleg Gemeente-SNC zullen we dit bepleiten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *