Zegt het voort!

blog archief

JoJo-weer

Had ik het in mijn vorige blog over schitterend lenteweer (zonder jas het Schollebos in), nu weer ijskoud. Afgelopen dag 7-8 graden met een gevoelstemperatuur van hooguit 4 graden door de harde gure wind. Sneeuw in Noord-Nederland, hagelbuien in Capelle. Met deze temperaturen geen of weinig vlinders of andere insecten: om als koudbloedige diertjes hun verbrandingsmotortje op gang te houden hebben ze echt wat meer nodig. Toch eergisteren (donderdag) nog een enkel Oranjetipje gezien toen we samen met egelopvang-Papendrecht 3 egeltjes aan het uitzetten waren. 

De vogelvoorjaarstrek is ook nog niet ten einde. In Capelle wachten we nog bijv. op Huiszwaluw, Gierzwaluw en Visdiefje. Verder werden afgelopen week nog soorten gespot in Schollebos vanuit het zuiden komend op weg naar hun broedgebieden:

Beflijster (Turdus torquatus; foto: Peter Troost). Peter Troost spotte deze lijstersoort deze week op het Spartasportterrein (vorig jaar zelfs 2 exemplaren daar). Een broedvogel van berggebieden en hoogvenen in Skandinavie en Zuid-Oost Europa en in Nederland slechts doortrekker naar Skandinavie. Is eigenlijk bijna een Merel (Turdus merula) maar met een brede witte bef op de voorborst.

 

 

 

Graspieper (Anthus pratensis; foto: Peter Troost). Peter maakte ook deze foto toen hij een stief kwartiertje op Spartaterrein was gaan zitten observeren. Geen broedvogel in Capelle, maar wel eerste Capelse waarneming als doortrekker. Als broedvogel algemeen in Nederland en Noord en Noord-Oost Europa. Broedvogel van open terreinen. Peter zag meerdere exemplaren op het Spartaterrein-Schollebos.

 

Wat mij betreft nu op naar de lente met wat aangenamer weer! Het loopt snotverdorie langzaam richting zomer… Niet alleen voor mij natuurlijk, maar ook voor al die vogels, andere dieren en planten die daarmee gebaat zijn! Veel bloeiende planten->veel insecten->veel voedsel voor vogels-> enz. En oja: laat deze koudeperiode geen reden zijn voor Klimaatontkenners om hun gelijk te beweren: er is echt wat aan de hand!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *