Zegt het voort!

blog archief

Je moet er wel oog voor hebben!

Deze zaterdag een telefoontje van Frank Oling: “Ruud, gauw komen, een ’Oostelijke Grote Vos’ bij ingang Schollebos bij jou”. Moest ff nadenken, geen echte Vos, maar een vlinder. Ik kende uiteraard wel de Kleine Vos en Grote Vos, maar geen Oostelijke Vos. Stond al op punt om onze Bella uit te laten, dus snel de deur uit. Daar trof ik Rob van Dorland (die de vlinder ontdekte), Frank Oling en Jan van Wensveen aan, allen deskundige waarnemers en genietend van deze vlinder die gelukkig nog steeds op de wilgenkatjes foerageerde. Er was wel enige twijfel of dit de  gewone Grote Vos of de Oostelijke Vos was. Foto via waarneming.nl wees uit: de “gewone” Grote Vos. Politiepatrouille bleef wel even kijken of we wel gepaste afstand hielden, maar was oke.

Grote Vos (Nymphalis polychloros; foto’s Rob van Dorland). Een zeldzame dagvlinder, maar die de laatste paar jaar steeds meer wordt waargenomen in Nederland. Voor Capelle voor het eerst! Lijkt erg op Kleine Vos; belangrijkste verschil is dat de basis van de achtervleugels bij de Kleine Vos bijna zwartachtig zijn.

 

 

Close-up foto Grote Vos

Waardplanten (waar ze hun eitjes op afzetten): iepen, wilgen en populieren. Overwintert als volwassen vlinder.

 

 

 

 

 

Ter vergelijking: Kleine Vos (Aglais urticae) die veel algemener is, maar wel achteruit gaat.

 

 

 

 

 

 

 

Oranjetipje (Anthocharis cardamines).

Ook deze week de eerste oranjetipjes. Heel langzaam toenemend in Schollebos (ook al 1x gezien langs Rivierweg). Alleen het mannetje heeft grote oranje vlekken op de voorvleugels en vallen daarom ook op. De vrouwtjes zijn zonder deze vlekken en lijken veel op andere soorten “Witjes” (familie Pieridae). De ondervleugels zijn bij beide geslachten wit met dikke lichtgroene dooradering. Waardplanten zijn Pinksterbloem (nu bloeiend), Look-zonder-Look (nu in knop) en Raapzaad (allemaal behorend tot plantenfamilie Brassicaceae, vroeger Cruciferae genoemd). Vrouwtje legt 1 eitje per bloempje. De nakomelingen overwinteren als pop.

Pinksterbloem (Cardamine pratensis). Een algemene plant in Nederland, maar in Capelle niet uitbundig. Bloeit nu al met Pasen of nog eerder, maar in de Kleine IJstijd (15e-18e eeuw) pas met Pinksteren (7 weken later), vandaar de naamgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *