blog archief

Huisvrienden

Weergaven: 149

Boerenzwaluw (Hirundo rustica).

In Capelle is slechts 1 plek waar Boerenzwaluwen broeden: op de Capelse Manege langs de Bermweg. Het is een typische zomergast en overwintert in Afrika. Net als andere zwaluwsoorten een insecteneter, vaak vlak boven het maaiveld van akkers en weilanden jagend, soms ook wat hoger boven boomkronen. Hij broedt vooral in stallen, schuren, maar soms ook onder bruggen in nesten gemaakt van klei. Op de Capelse Manege maken ze hun nesten in de paardenstallen. De paarden zitten er niet mee, die zijn al blij dat hun huisvrienden korte metten maken met muggen en stalvliegen.

 

In de hoop om de populatie te verstevigen heeft SNC in overleg met de manege-eigenares 5 kunstnesten aangebracht in de grote paardenstal. Indien succesvol zal SNC volgend jaar nog eens 5 kunstnesten plaatsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De reeds aanwezige boertjes keken van dichtbij heel nieuwsgierig toe: een splinternieuw kant en klaar huis?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog meer vogelnieuwtjes:

 

Visdief (Sterna hirundo)

De Visdiefjes zijn ook weer terug uit hun overwinteringsgebieden in Afrika. Deze elegante, slanke sterntjes dansen als ballerina’s boven het water op jacht naar visjes waarbij hun snavel onveranderd loodrecht naar beneden is gericht. Zij broeden op een groot plat dak langs Rijckevorselweg en op eilandje op Golfbaan Hitland. 

 

 

 

Na een afwezigheid van 2 jaar zijn er sterke aanwijzingen dat de IJsvogel weer aan het broeden is in het Schollebos in hun vertrouwde oude broedoever. Regelmatig vliegt er een uit die oever naar een boven water hangende struik, waar hij een aantal “bad-duiken” neemt om zich te verschonen van de viezigheid in hun nestgang (visschubben, poep van de jongen). Ook zijn er regelmatige meldingen van IJsvogel langs de Nieuwerkerkse Tocht, wat zou kunnen wijzen op een 2e paartje.

 

Afgelopen vrijdag een overlegronde met Gemeente (afdeling StadsBeheer = “SB” . Weinig concrete resultaten voor de korte termijn helaas, maar wel diverse toezeggingen. Gemeente kampt met onderbezetting en ambtenaren komen om in het werk. Wel wordt hard gewerkt aan meer ecologisch groen in de wijken (“Maai mei niet”, minder maaien, meer diversiteit in plantsoenen voor vlinders, bijen en andere insecten). Voor diverse items moeten we met afdeling Stadsontwikkeling (“SO”) aan de slag (Hertenparkje Wegelingpark, terrein langs Oude Laantje, Slotlaan, Natuurinclusief bouwen en renoveren, e.d.).

One Response to Huisvrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *