Hitland,Ooievaars e.a.
Weergaven: 131
Actuele zaken te over.
Het Recreatieschap Hitland bestaat dit jaar 50 jaar. Reden voor wat officiële feestelijkheden en aanvullende activiteiten in de laatste meiweek. Het recreatieschap is een bestuurlijke samenwerking tussen de gemeente Capelle en Zuidplas met Ton Aker als directeur.
De burgemeesters van Capelle (Cor Lamers, midden op foto) en Zuidplas (Han Weber, op voorgrond) onthulden op 29 mei in aanwezigheid van genodigden na een wandeling vanaf de golfbaan 2 voorlichtingsborden over de avifauna in Hitland (directeur Ton Aker trots stralend op achtergrond). Deze borden zijn samengesteld door Eric Stockx, bestuurslid SNC en KNNV, weidevogelonderzoeker Hitland in samenwerking met Agrarisch Collectief Krimpenerwaard. In Hitland komen heel veel vogelsoorten voor waar vogelkenners van smullen.
Op 2 juni werden door SNC en KNNV in kader van 50 jaar Hitland meerdere activiteiten georganiseerd: Waterbeestjes vangen en determineren, bodemdiertjes onderzoeken, vogels kijken met telescopen en een plantenexcursie. Op foto is Eric Stockx bezig met het waterbeestjesonderzoek. Helaas trokken deze activiteiten heel weinig publiek.
Op 6 Juni een vergadering op gemeentehuis van “Vrienden van het Schollebos” waar studenten van de Hogere Agrarische School (HAS) uit ’s Hertogenbosch een uitgebreid tussenverslag gaven over hun afstudeerproject “Schollebos”. Niet alleen het Groen (bos, gazons), maar ook Blauw (flexibel waterpeil), infrastructuur (paden) en gedragsregels kwamen uitgebreid aan bod. 28 Juni vernemen we hun eindrapport. Wat gemeente zal/kan overnemen uit dit rapport is nog afwachten, maar ik heb goede hoop dat we qua natuur- en biodiversiteitsbeleid van de gemeente er in ieder geval op vooruit zullen gaan: per slot is het inschakelen van HAS een initiatief van de gemeente zelf!
Zaterdag 8 juni hebben we de Capelse ooievaarsnesten gecontroleerd met een drone. Er was al een sterk vermoeden dat het dit jaar een slecht jaar zou zijn. Luis Carvalho Araujo (rechts op foto), gecharterd door Martijn (links) was direct bereid zijn diensten als dronepiloot voor SNC aan te bieden waarvoor dank! Helaas zijn alle 3 nesten gesneuveld, waarschijnlijk door het extreem natte weer. In 1 nest was nog een vaag beeld van een kuikenpootje, verder alleen maar wat donsveertjes en fragmenten van eierschalen.
Triest resultaat: alle jongen (die er wel waren) hebben het niet overleefd. Toch een lichtpuntje: op het nest langs ’s Gravenweg net voorbij cafe Rode Leeuw (Nieuwerkerk) zaten nog minstens 2 jongen die het wel zullen redden. Volgend jaar beter hopelijk.
Langs de ’s Gravenweg bloeit op meerdere plaatsen momenteel de Rietorchis (Dactylorhyza praetermissa; foto Marienke Favier). De gemeente heeft na overleg met en op aangeven van SNC besloten de bermen daar pas te maaien in de 2e maaibeurt (oktober). Ook gaf gemeente aan om andere groeiplaatsen van orchideeën te melden.
Op 10 juni vergadering Capels Natuur Netwerk (CNN). Dit orgaan is opgericht door gemeente. Naast gemeente nemen alle Capelse verenigingen en stichtingen op gebied van natuur hieraan deel. Het gaat over Natuur, Ecologie en Biodiversiteit in heel Capelle en hoe dit te versterken of te bereiken. Zal daar in een van de volgende blogs verslag over doen.
Tot slot nog een paar mooie Capelse waarnemingen:
Kristalbladroller (Celypha siderana; foto Jurriaan Koot – SNC).
Een micro-nachtvlindertje (een “motje”, 1 cm groot) met een schitterend kleurenpaneel. “Kristal” verwijst naar de blauwzilveren schubben op de vleugels. Vrij algemeen. Waardplanten waar eitjes op afgezet worden zijn Geitenbaard (Aruncus dioicus) en Moerasspiraea (Filipendula ulmaria). Zomaar op zijn voordeur…
Pauwoogpijlstaart (Smerinthus ocellata; foto Rob van Dorland). Deze schitterende macro-nachtvlinder ook thuis aangetroffen. Voor zover ik weet een eerste waarneming voor Capelle, hoewel die algemeen is in Nederland. Bij onraad spant hij zijn vleugels waardoor de “ogen” zichtbaar worden wat zijn belager hopelijk afschrikt. Waardplanten zijn Wilg, Ratelpopulier en Appelbomen. Overwintert als pop ondergronds.
Penseelkever (Trichius fasciatus; foto Gerrit Lammers). Een in onze regio geen algemene soort. Qua uiterlijk heeft de kever kenmerken van een bij of wesp (kleur, aftekening en beharing), waardoor roofdieren afgeschrikt worden (“Mimicry”). De beharing draagt bij aan bestuiving van planten (pollen die aan de haren vast kleven). De larve leeft 2 jaar lang in rottend hout.
Vuurlibel (Crocothemis erythraea; foto Gerrit Lammers). Een vrij zeldzame libel (familie Korenbouten, Libellulidae), een zuidelijke soort, maar lijkt noordelijk toe te nemen (klimaat?). Op foto een vrouwelijk exemplaar, het mannetje is helemaal vuurrood van kleur.
Geef een reactie