Zegt het voort!

blog archief

Het allermooiste seizoen.

Afgelopen zaterdag had het IVN een natuurexcursie in het Schollebos ge-organiseerd. Ik ben geen vroege opstaander, maar deze keer wel. Het IVN is een landelijke organisatie met Natuureducatie als belangrijkste doelstelling, niet alleen voor volwassenen, maar ook veel voor kinderen. Maar goed, vroeg opgestaan en om 10.00 uur present. Ik trof daar 3 IVN-ers aan en met mij bleef het daarbij. IVN zou meer moeten doen aan PR! Toch met zijn vieren 2 uur door Schollebos gestruind. We hoorden als nieuwe terugkeerder uit het zuiden de Koekoek. 

Koekoek (Cuculus canorus). Alleen het mannetje roept “Koekoek” om een vrouwtje te lokken, het vrouwtje is meestal geluidloos. Een broedparasiet: legt haar eieren in nesten van andere zangvogels (1 ei per nest). In Schollebos bijna elk jaar aanwezig en parasiteert er op nesten van Kleine Karekiet (in rietstroken langs Nieuwerkerkse Tocht). De koekoekseieren lijken dan ook qua kleur op die van de Kleine Karekiet, maar zijn veel groter. Die arme karekiet accepteert het om ook dat grote ei uit te broeden. Het uitgebroede koekoeksjong kiept direct alle andere karekieteneitjes en jongen het nest uit. Andere Koekoeken parasiteren weer op andere zangvogels, zoals Winterkoning: haar eitjes lijken dan qua kleur en tekening weer op die van die “gastheer”. De koekoeksnakomelingen parasiteren standaard op dezelfde “gastvogels” waardoor ze zelf zijn grootgebracht. Omdat eigen broedzorg ontbreekt, zijn zowel man als vrouw weer heel snel verdwenen naar Zuid-Europa en Afrika. Het vliegbeeld lijkt sterk op die van de sperwer.

Aan de oever van een van de vijvertjes tussen Capelseweg en Volkstuinvereniging troffen we De Moeraswolfsmelk aan.

Moeraswolfsmelk (Euphorbia palustris). Wolfsmelksoorten hebben alle giftig melksap. De Moeraswolfsmelk is de allergrootste wolfmelksoort en kan wel 1,5 meter hoog worden. Is een “Rode Lijstsoort”: kwetsbaar en in onze regio vrij zeldzaam. Naast de Moeraswolfsmelk  komt in Schollebos nog een wolfsmelksoort voor: het Kroontjeskruid (Euphorbia helioscopia), vooral bij ingang volkstuinen langs Bermweg.

 

 

 

 

 

’s Middags nog een rondje Schollebos met onze hond.  Opvallend veel Oranjetipjes en Citroenvlinders. Het IJsvogelpaartje was gelukkig weer uitgebreid aanwezig met vis-cadeautjes van manlief aan vrouwlief. Ik had ze een paar dagen niet meer gezien nadat hun broedoever verstoord werd door bomenkap en het ruwe neerdonderen van stammen en takken bijna pal op hun nestelplaats. Heb gemeente daarover benaderd (bomenkappen in broedseizoen sowieso uit den boze!!).

Werd die avond nog gebeld door Else: ook het Visdiefje is weer terug in Capelle. 

Visdief (Sterna hirundo). Een heel algemene sternsoort. Overwintert vooral in Zuid-Europa. Broedt hier op platte dak van voormalige meubelwinkel langs Rijckevorselweg en op eilandje Golfbaan Hitland. Altijd een genot om ze te zien jagen op visjes: ze dansen boven het water met strak stilstaande en naar beneden gerichte kop. In Capelle ook elk jaar wel een exemplaar dat met soortgelijk jachtgedrag foerageert op Sparta-terrein (Schollebos), maar dan jagend op insecten!

 

 

 

Nieuwe voorjaarsbloeiers:

Schijnaardbei (Potentilla indica).  Massaal groeiend in Schollebos (aangeplant). Oorspronkelijk een plant uit Azie. Lijkt heel veel op inheemse Bosaardbei (Fragaria vesca), zelfde familie (Roos-achtigen = Rosaceae), maar de Bosaardbei heeft witte bloemen. De vruchten (“Aardbeitjes”) lijken als 2 druppels water op elkaar en zijn zogenaamde “Schijnvruchten”: de vrucht is eigenlijk een uit de klauwen gegroeide Bloembodem. De vrucht zelf (de zaadjes) zitten als kleine pitjes op de buitenkant. De aardbeitjes van de Schijnaardbei smaken helemaal nergens naar, zelfd slakken lusten ze niet. Aanplant van de Bosaardbei was beter geweest.

 

 

 

Bonte Gele Dovenetel (Lamiastrum galeobdolon argentatum). Aangeplant bij aanleg Schollebos. Woekert behoorlijk, maar een zeer goede honingplant voor hommels en bijen in het voorjaar. Lid van de grote familie der Lipbloemigen (Lamiaceae) zo genoemd omdat de bloemen een boven- en een onderlip hebben. Ook de “gewone” Gele Dovenetel (Lamiatum galeobdolon galeobdolon) komt in Schollebos voor: de bladeren zijn bij deze zonder witte vlekken. Daarnaast ook uiteraard de Witte Dovenetel (Lamium album) en de Paarse Dovenetel (Lamium purpureum) nu uitbundig bloeiend.

 

 

Meidoorn (Eenstijlige Meidoorn: Crataegus monogyna). Op veel plaatsen begint de Meidoorn volop te bloeien. De bloesems ruiken heerlijk zoet. Lid van de grote Rozenfamilie (Rosaceae). De rode bessen zijn in het najaar een delicatesse voor veel vogels.

 

 

 

 

Look-zonder-Look (Alliaria petiolata). Een van de belangrijke waardplanten van het Oranjetipje. “Look” = Ui, maar Look-zonder-Look is geen ui: het blad ruikt (na kneuzing) alleen maar naar ui. Lid van de heel grote familie Brassicaceae (Koolsoorten), vroeger Cruciferae genoemd = Kruisbloemigen.

 

 

 

 

Raapzaad (Brassica rapa). Ook lid van deze familie. Uitbundige bloei in ruwe gazons langs singels. Een feest om te zien. Waardplant voor Koolwitjes en Oranjetipjes.

 

 

 

 

 

Ook het Fluitenkruid bloeit volop.

Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris). Lid van de Schermbloemenfamilie (Apiaceae. Voorheen “Umbelliferae”). Door Jac.P. Thijsse (oprichter van Natuurmonumenten en begenadigd schrijver over de natuur, Verkadealbums!) ook wel “Hollands Kant” genoemd: velden van Fluitenkruid tonen een fijnmazig geheel van witte bloemetjes, lijkend op kant. Belangrijke voedselplant voor o.a. zweefvliegensoorten en Soldaatjes (een rood kevertje). Van de holle stengel kan men een fluitje maken. 

 

 

 

Else zag afgelopen donderdag op Spartaterrein Schollebos een hazenpaartje paren. Het Buizerdpaartje is permanent aanwezig, maar nog geen broed. 

Afgelopen zondag trof ik in Schollebos ook nog een oude bekende aan, die ik de laatste jaren niet meer gezien had:

Kapjesmorielje (Morchella semilibera). Een voorjaarspaddenstoel, niet zeldzaam, maar nu pas voor derde keer een waarneming in Capelle. Is eetbaar, maar laat hem maar staan a.u.b. Overigens: alle paddenstoelen zijn eetbaar, alleen sommige soorten maar 1 keer…..

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *