Zegt het voort!

 • Folder

  Het SNC heeft ook een folder

  Klik hier voor de pdf versie.

  .

  .

  Share Button

blog archief

Herfst, wintergasten en gemeente-overleg

Voor SNC een drukke tijd: presentaties in verzorgingstehuizen, excursies, deelname en correspondentie over gemeentelijke acties “Kwaliteitsimpuls Groen”, overleg met Wethouder Marc Wilson, enz. Daarnaast veel recente meldingen van vooral Fauna en Paddenstoelen. Om met de meldingen te beginnen:

Grote Gele Kwikstaart (Motacilla cinerea; foto Internet). Broedt schaars in Nederland, maar ook wintergast. In Capelle elk jaar wel te zien als wintergast in buurt van water, zelfs in stedelijk gebied. Arianne Burgers spotte dit sierlijke vogeltje langs de Bloemensingel (Schenkel). In Nederland ook de veel algemenere Gele Kwikstaart (Motacilla flava), maar niet in onze regio. En natuurlijk de Witte Kwikstaart (Motacilla alba), die ook hier – zij het sporadisch – in Capelle broedt (omgeving Bermweg-Oost). “Kwik” slaat op het op en neer gewip van de lange staart. Foerageren op de grond en langs oevers naar insecten.

 

 

 


Vos (foto: Peter Troost)Peter spotte deze jonge vos midden op de dag op het Spartasportterrein in Schollebos! 

Vossen zijn avond-/nachtdieren. Deze jonge vos was duidelijk dus niet op jacht, maar waarschijnlijk op zoek naar een eigen territorium. De Vos is inmiddels prominent aanwezig in Capelle met waarnemingen door heel Capelle (Schollevaar, Schollebos, Schenkel, Middelwatering).

 

 

 

Cetti’s Zanger (Cettia cetti, foto Internet). Frank Oling spotte deze vogel in Schollebos: eerste waarneming in Capelle! Een zuidelijk-europese soort die met een noordelijke opmars bezig is (klimaatopwarming?). Een paar jaar geleden was de noordelijkste verspreidingsgrens de Biesbosch, maar inmiddels dus ook hier in Capelle (naast ook waarnemingen in Hitland). Houdt zich op in dichte struikvegetaties in nabijheid van water. Meeste waarnemingen zijn dan ook zangwaarnemingen (zang en roep zijn heel karakteristiek).

 

 

 

 

Vijfvingerige Vedermot (Pterophorus pentadactyla; foto John Renirie). John snapte dit nachtvlindertje bij zijn huis in Oostgaarde.  Hier met opgevouwen vleugels. De voorvleugels zijn verdeeld in 2 delen, de achtervleugels in 3 delen, samen dus 5-delig (penta = 5, dactylos = vinger/teen). Waardplant (waard de eitjes op afgezet worden en de rupsen van leven) is hier de Haagwinde (Convolvulus sepium, ook wel “Pispotje” genoemd).

 

 

 

 

Inktviszwam (Clatus archeri; foto Peter Troost). 

Ook dit jaar weer in de Heemtuin langs de ’s Gravenweg. Zeldzaam en trekt nog steeds bezoekers van verre om deze prachtige zwam te bewonderen en op foto vast te leggen. 

 

 

 

Parelstuifzwam (Lycoperdon perlatum; foto Peter Troost). Ook deze in de Heemtuin ’s Gravenweg. Behoort tot de Stuifzwammen (Lycoperdaceae) die weer deel uitmaken van de Buikzwammen (Gasteromycetes: Gaster = maag, Mycetes = Schimmel). Buikzwammen vormen hun sporen inwendig (in hun “buik”); de sporen worden verspreid via een kleine opening na aanraking door regendruppels of anderszins. De opening is op de foto goed te zien.

 

 

Afgelopen maandag ook Smienten (Anas penelope) in Schollebos op “IJsvogelvijver”. Echte wintergast, die overheid graag wil afschieten omdat ze het gras kaalvreten van weideboeren. Broedt in noord- en oost-europa. Nederland is een heel belangrijk overwinteringsland voor deze prachtige eendensoort. Nederland wordt boos op landen die ònze trekvogels naar beneden schieten. Hoe hypocriet is Nederlands beleid?

 

 

 

Gemeente-overleg:

Vorige week heeft SNC een eerste overleg gehad met de nieuwe wethouder met Buitenruimte in zijn portefeuille, Marc Wilson. Was een constructief overleg. Items waren o.a. Bomenkap Schollebos (Abelenbos, Essentaksterfte, update Plan Silve), Maaibeleid (vlindertuin, natuurlijke oevers, ingezaaide gazons), ondersteuning vrijwilligers van SNC,  overlegstructuur. Er zijn afspraken gemaakt voor verder overleg. Nu al is beloofd dat het gekapte Abelenbosje vervangen zal worden met andersoortige bomen en dat SNC een soortenlijst zal indienen. Wordt vervolgd! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Button

One Response to Herfst, wintergasten en gemeente-overleg

 • Marleen Pelgrom-Glerum says:

  Hallo Ruud,
  Bedankt voor dit moois allemaal.
  Wat toevallig dat wij elkaar vorige week tegenkwamen.
  Langs deze weg. Keep up the good work.
  Met vriendelijke groeten Marleen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *