Zegt het voort!

blog archief

Herfst 2021

Herfst. Een rare herfst. Eind oktober stonden de meeste bomen nog geheel in het groen, bij zacht weer waren nog steeds vlinders te zien. Paddenstoelen beginnen nu pas tevoorschijn komen. Diverse planten hebben nu nog een 2e bloei, een nabloei of gewoon een late bloei (Braam, Dagkoekoeksbloem, Raapzaad, e.a.), goed voor de insecten!

Onze eerste excursie sinds Corona was weer een succes, uiteraard gespitst op paddenstoelen maar ook op andere zaken als de Vogeltrek. Hoop dat we ook weer een winterexcursie kunnen houden: Corona zal het bepalen en op dit moment ziet het er wat dat betreft niet goed uit.

Voor de paddenstoelenliefhebbers recent of nu in Schollebos o.a.:

Vliegenzwam (Amanita muscaria). Eigenlijk is Capelle geen omgeving waar je deze alom bekende soort verwacht tegen te komen, ze zijn heel algemeen op zandgronden, maar zo nu en dan zijn ze toch te zien in veengebieden zoals deze in Schollebos. Staan hier meestal onder berk of eik. Het is een giftige soort. Het rode vlies veroorzaakt hallucinaties. Plaatsen waar je ze ook soms kan vinden zijn Sportpark Schenkel en omgeving en op/om begraafplaats Capelle in Schollevaar-oost. Inmiddels al weer verdwenen (“uitgebloeid”).

 

 

 

 

Zwarte Knoopzwam (Bulgaria inquinans).De vormrijkdom van paddenstoelen is werkelijk gigantisch. Dit is een vrij algemeen schijfzwammetje, voorkomend op schors van pas gevelde loofbomen.

 

 

 

 

 

Gewone Zwavelkop (Psilocybe fascicularis). Heel algemeen en nu in vele mooie formaties te zien op dood hout.

 

 

 

 

 

 

Wat vogels betreft nog steeds een rustige herfst. Weinig wintergasten. Afgelopen week wel diverse waarnemingen van Grote Zilvereigers in Schollebos, langs Rijckevorselweg en Hitland.

 

Grote Zilverreiger (Egretta alba). Vanaf eind jaren 70 broedend in Nederland en sterk uitbreidend. Belangrijkste broedgebied zijn de Oostvaarderplassen. Na het broedseizoen zwervend door vooral polderlandschap.

 

 

 

 

Rob van Dorland trof langs de IJsseldijk ter hoogte van Hitland wel voor deze omstreken een zeldzame wintergast:

 

Sneeuwgors (Plectrophenax nivalis). ’s Winters wel langs de kust vaak te zien als wintergast en doortrekker, maar meer binnenlands zeldzaam! Broedvogel in hoge noorden (toendra,rotskusten, bergtoppen). Een prachtig vogeltje!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Response to Herfst 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *