blog archief

Half oktober, 27 graden en al wintergasten

Bezoeken: 4

Een krankzinnige maand. Recordwarmtes voor de maand oktober met ruim 10 graden boven het gemiddelde. In mijn t-shirt wandelen in Schollebos, langs Zevenhuizerplas en Eendrachtspolder. In Schollebos al ’n week lang kleine groepjes Koperwieken langs de randen van de Spartasportvelden waar veel besdragende struiken staan. Echte wintergasten! Voor Capelle ook echt heel vroeg: normaliter zien we ze pas in de winter.

 

Koperwiek (Turdus iliacus).

Broedvogel van Noord-Europa. Overwintert in Midden- en Zuid-Europa vanwege voedselgebrek in het hoge noorden in de winter. Behoort tot de Lijsterfamilie (Turdidae), geslacht Turdus, waartoe ook onze Merel en Zanglijster horen. “Koper” slaat op de roodkoperen kleur op de flanken, “Wiek” = Vleugel. Alleen die koperkleurige vlek staat dus niet op de vleugel.  En de Koperwiek is uiteraard ook het hele jaar aanwezig in Capelle (Winkelcentrum Koperwiek).

 

 

 

 

Wintertaling (Anas crecca; man). Een van de mooiste eendensoorten. Broedt ook in Nederland, maar toch voornamelijk wintergast uit Noord-Europa. Afgelopen vrijdag met tientallen in Eendrachtspolder en Zevenhuizerplas. In Capelle meestal met enkele exemplaren ’s winters in Nieuwerkerkse Tocht.

 

 

 

 

 

Smient (Anas penelope; man). Een echte wintergast uit Noord-Europa. Ook wel ‘Fluiteend’ genoemd vanwege het fluitende geluid dat ze maken. In Capelle tot heden alleen ’s winters waargenomen. Afgelopen vrijdag ook meerdere in de Eendrachtspolder.

 

 

 

 

 

Verder afgelopen paar dagen nog vlinders (Groot Koolwitje, Bont Zandoogje en 1 Atalanta) en Libellen (Steenrode Heidelibel). Ook 2 onafhankelijke meldingen van een ijsvogel (achter kantine Sparta). Zou die weer terugkomen?

In mijn achtertuin en langs Spartaterrein massaal vliegende Oogvleklieveheersbeestjes .

Oogvleklieveheersbeestje (Anatis ocellata).

Het gaat niet goed met onze inheemse Lieveheersbeestjessoorten (Coccinellidae) omdat de invasieve exoot – het Veelkleurig Aziatisch Heerenbeestje –  onze inheemse soorten verdringt. De Aziatische soort is destijds ingevoerd om in kassen luizen te bestrijden en zijn uiteraard ontsnapt uit deze kassen (inheemse Heerenbeestjes waren verboden. Lekker logisch dus).  Veel Lieveheersbeestjes zoeken huizen op om te overwinteren, maar omdat het daar vaak te warm is en ze geen voedselbron hebben, overleven ze dat vaak niet. Als ze buiten overwinteren neemt hun lichaamstemperatuur ’s winters af (insecten zijn koudbloedig: hun lichaamstemperatuur is nagenoeg hetzelfde als de omgevingstemperatuur) en bij lage lichaamstemperatuur is er ook veel minder behoefte aan voedsel. In strooisellagen of andere schuilhoekjes komen ze dan meestal wel de winter door.

Ik zei al: “een krankzinnige maand”. Maar kennelijk is niet alleen de natuur of het klimaat van slag, maar ook de gemeente! Deze week publiceerde de gemeente via de locale krant “IJssel en Lekstreek”  een vergunningsaanvraag voor het kappen van bomen in het Schollebos die dus al maanden geleden zijn gekapt. Het gaat daarbij om meer dan 100 bomen, waarvan vele gewoon vitaal!

Gemeente maakt daarbij ons als burger er ook nog eens op attent, dat pas bezwaar gemaakt kan worden tegen deze kap nadat een vergunning is verleend. Tja, da’s logisch hè…. Kafkaesk a la Trump of Poetin.  Zit er eigenlijk nog iemand op het gemeentehuis die de regie voert over het Groen? “Groenste Gemeente” van Nederland in 2015, maar wel van slechts 2 deelnemende gemeentes. Waar je maar trots op wil zijn…  Volgende week een afspraak met de nieuwe wethouder Buitenruimte, Marc Wilson en er het beste van hopen. Bent u het met SNC eens? Laat het dan de gemeente weten! Stuur uw emails naar burgemeester@capelleaandenijssel.nl.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *