blog archief

Groene parels in Capelle (4): Het Paradijsselparkje

Bezoeken: 23

Direct achter de IJsseldijk in een meander van de Hollandse IJssel ten oosten van het oude dijkdorp is rond 2000 een woonwijkje gebouwd. Ten oosten en noorden hiervan is een park aangelegd met een traditionele structuur van singels, kortgrasgazons en solitaire bomen. Omdat het park nog relatief jong is, hoogstens ruim 10 jaar oud, heeft het een open structuur. Midden in het park is een buurtspeeltuintje aangelegd.

In het park is op de vette rivierklei een behoorlijke variatie aan boomsoorten aanwezig. Opvallend zijn de knotwilgen, meestal de Chermesina-cultivar van de schietwilg, die mooie gele takken heeft, naast diverse gewone schietwilgen met bruingroene takken.

Knotwilgen
Knotwilgen

Daarnaast staan er een drietal grote Kaukasische vleugelnoten met grillige takkenkronen, diverse Lindes, Gewone esdoorns, enkele Zomereiken en Essen.

Vleugelnoten
Vleugelnoten

Overal langs de singels zijn natuurlijke rietoevers aanwezig, die gefaseerd worden gemaaid. Goed voor rietvogels als de Kleine Karekiet. In het park worden algemene tuin- en parkvogels aangetroffen zoals Merel, Houtduif, Koolmees en watervogels als de Waterhoen, Meerkoet, Fuut, Wilde Eend en Knobbelzwaan.

Het Paradijselparkje grenst aan de noordkant direct aan de Baaienbuurt in de wijk Oostgaarde. Hiertussen zijn nog enkele met bruggetjes verbonden eilandjes aanwezig die onderdeel uitmaken van de slotenstructuur in het eertijds aanwezige weidegebied. Hierop staan grote oude bomen, waaronder Zomereiken, Populieren en Essen. Deze zijn mede beeldbepalend voor het Paradijsselpark en belangrijk als ecologische verbindingszone met Hitland.

Uitzicht op eilandjes achter Baaienbuurt
Uitzicht op eilandjes achter Baaienbuurt

Door de grotendeels traditionele inrichting van dit park – wel zijn er overal natuurlijke oevers aanwezig – zijn de natuurwaarde en biodiversiteit nog beperkt. Deze kunnen belangrijk worden vergroot op de volgende manieren:

  • Zet meer besdragende inheemse struiken tussen de verspreid staande bomen: Gelderse roos, Kardinaalsmuts, Meidoorn, Egelantier, Wilde appel en Mispel.
  • Plant in het open gedeelte een “Tiny Forest” aan met inheemse bomen als Zomereik, Haagbeuk, Linde, Esdoorn, Grijze Els en Wilde kers.
  • Plaats in de natuurlijke oevers her en der wat solitaire Zwarte Elzen. Deze leveren voedsel voor putters en vinken in de winter.
  • Plaats een viertal solitaire Thuja’s, Leylandcypressen of Blauwe Schijncypressen. Deze bieden nestgelegenheid aan zangvogels als ze groot geworden zijn.
  • Leg enkele bloemrijke borders aan met vaste planten aan. Goed voor vlinders, bijen en andere insecten.
  • Plaats een bijenhotel op een zonnige plek.
  • Leg een takkenril aan op een afgelegen rustige plek, waar egels en andere kleine dieren een schuilplaats kunnen vinden.
  • Beheer een deel van de graslanden op ecologische wijze: drie maal per jaar maaien en na droging van het maaisel afvoeren.

Buurtvrijwilligers zouden hier een belangrijke rol kunnen spelen om samen met de gemeente en SNC het Paradijsselparkje om te toveren in een echte groene parel waar men kan genieten van de natuur.

One Response to Groene parels in Capelle (4): Het Paradijsselparkje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *