Zegt het voort!

 • Folder

  Het SNC heeft ook een folder

  Klik hier voor de pdf versie.

  .

  .

  Share Button

blog archief

Geen 3 maar 4

Vorige week zag ik weer 3 ooievaars vanuit mijn auto langs de Kanaalweg tussen Rijckevorselweg en ’s Gravenweg. Naar huis gereden om fototoestel op te halen (tja, ik heb geen iPhone) en weer terug. Tot mijn grote verrassing bleken er 4 ooievaars te zijn. 

Om ze alle 4 op 1 foto te krijgen kon ik niet teveel inzoomen. Ik blijf het een raadsel vinden waarom de ooievaars ’s winters maar steeds achter de tuin van het aanpalende huis verblijven. Was vorig jaar ook zo. Is het beschutting? Worden ze bijgevoed door de huiseigenaren (gaat heel wat kosten!)?  Daarnaast is de vraag of de 2 “extra” ooievaars mogelijk nog de nakomelingen van afgelopen jaar zijn van het broedpaar dat nu voor de 2e keer met succes 3 jongen heeft grootgebracht, of dat het een ander paartje is. Dit soort zaken kan wetenschappelijk worden uitgezocht door de jongen op het nest te ringen, maar is het niet afdoende te weten dat het goed gaat met onze Capelse Ooievaars? Misschien met gemeente samen met SNC voor een 2e ooievaarspaal langs ’s Gravenweg? Ooievaars zijn geen echte koloniebroeders, maar verkeren wel graag met soortgenoten in hun nabijheid.

 

Het menu van ooievaars is uitgebreid: mollen, muizen, insecten, vis, kikkers, enz.: kortom alles wat dierlijk is en ingeslikt kan worden. Mollen en muizen worden eerst met de snavel doodgespiest: een levende mol moet je om begrijpelijke redenen niet doorslikken! Reigers hebben meer een visdieet, maar mollen en muizen versmaden ze ook zeker niet! Zij verzuipen hun slachtoffers eerst voor ze hen doorslikken om dezelfde redenen.De snavels van ooievaars en reigers zijn dan ook echte legermessen: vlijmscherpe dolkpunten en fijngekartelde snavelranden. Die scherpe snavelranden zijn ervoor om glibberige prooien (vis!) niet te laten ontsnappen. In mijn praktijk als dierenarts ben ik een keer door een reiger (winterslachtoffer) in mijn vinger gehapt (ik was niet snel genoeg) wat resulteerde in 4 flinke japen (4 snavelranden). Dat “snavelgeweld” geldt ook voor veel andere viseters: mijn vrouw was bijna een oog kwijt door (ook winterslachtoffer) een Fuut. Opvallend is dat zulke vogels primair uitvallen naar onze ogen! Vindt u zulke slachtoffers: pak met uw hand de vogel kort onder de kop vast voordat je met eigen hoofd dichterbij komt.

 

De 3 jongen van 2017 op punt van uitvliegen.

Ooievaars zijn strikt monogaam: zolang zij leven vormen ze een hecht broedpaar. Oorspronkelijk een 100% trekvogel: in najaar richting Afrika. Typisch is dat man- en vrouwlief onafhankelijk van elkaar vertrekken, onafhankelijk van elkaar daar verblijven en ook weer onafhankelijk van elkaar in het voorjaar terugkeren op hun eigen nest! Hoe gelukkig het geklepper bij elkaars weerzien!! Waarschijnlijk is dit monogame karakter de verklaring waarom de ooievaar als geluksbrenger voor gezinnen werd gezien. Het vrolijke weerziengeklepper en het begroetingsgeklepper tijdens de broedperiode was mogelijk de bron voor het klepperspel met 2 houtjes (klepperdeklepklepklep).

 De ooievaar was vorige eeuw bijna uitgestorven. Broedstations waren een groot succes om Nederland weer te herbevolken met deze geluksbrengers. De zachte winters en het “pamperen” van de nakomelingen  zijn mogelijke factoren voor die nakomelingen om maar hier te blijven: genoeg voedsel om de winter te overleven. Waarom dan duizenden kilometers heen en weer vliegen met zoveel risico’s? 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *