Februari
Hits: 3
Februari, meest gedenkwaardig was natuurlijk de reeks van 3 stormen die ook over Capelle trokken met vooral veel schade aan bomen. De materiele schade aan huizen en gebouwen was gelukkig klein en er waren ook geen menselijke slachtoffers. In Schollebos zeker 100 omgewaaide bomen, waaronder een paar hele grote.
Een enorme Abeel net achter Capelseweg hield het niet. Diverse voet- en fietspaden werden geblokkeerd door omgevallen bomen. Gemeente heeft de fietspaden weer toegankelijk gemaakt, de voetpaden komen volgende week aan de beurt, omdat opruimen van bomen in de wijken natuurlijk prioriteit heeft. De Capelseweg, de drukste doorgaande weg van Capelle, was tijdelijk geblokkeerd door enkele omgewaaide essen die dwars over de weg lagen. De brandweer zag ik de hele dag heen en weer rijden. Gemeente liet waarschuwing uit om ook na de laatste storm het Schollebos niet te betreden vanwege nog steeds gevaar van omvallende bomen en takbreuk, maar door het mooie weer van de afgelopen paar dagen (en de corona-moeheid?) hield vrijwel niemand zich daaraan.
Diverse vergaderingen en bijeenkomsten SNC met gemeente betreffende revitalisatie Schollebos. Gezamenlijke inspectie proefvak bosperceel, wat doen we met gekapt hout (circulair beheer!), SNC mag concept maaibestek ontwerpen (is inmiddels klaar en wordt volgende week aan gemeente gestuurd).
In de Vlindertuin bloeien de narcissen volop en zijn door SNC 6 knotwilgen geplant tussen de essen die gekapt moeten worden (bijna dood door essentaksterfte). Knotwilgen heel belangrijke nectarbron in vroege lente!
Echte lentebodes die nu al te zien zijn:
Gewoon Speenkruid (Ficaria verna). Afgelopen week de eerste bloeiende exemplaren. In Schollebos overvloedig in veldjes groeiend. Behoort tot familie Ranonkelachtigen net als o.a. boterbloemsoorten en dotterbloem.
Klein Hoefblad (Tussilago farfara). Ook algemeen en echte lentebode. Op meerdere plaatsen (o.a. Vlindertuin) nu in bloei. Familie Asterachtigen. In volle bloei bloemhoofdjes rechtop, uitgebloeid met hangende hoofdjes, maar met rijpe pluiszaden weer met rechtop-hoofdjes.
Ook het Groot Hoefblad (Petasites hybridus) bloeit al erg vroeg (nu langs sloot Bermweg langs Vlindertuin). Bloeit meestal later dan Klein Hoefblad. Ook familie van Asterachtigen, maar geheel andere bloeiwijze: de bloemetjes zitten in een soort vertakte tros en de lintblaadjes ontbreken aan de bloemhoofdjes. Beide hoefbladsoorten bloeien voordat de bladeren verschijnen. Het blad van Groot Hoefblad is ook werkelijk heel groot (tot bijna halve meter). Groot Hoefblad is Tweehuizig: mannetjes- en vrouwtjesbloemen groeien op aparte planten. Soms ver van elkaar waardoor geen geslachtelijke voortplanting, maar vermeerdering via de wortelstokken.
Citroenvlinder (Gonepteryx rhamnii). Een algemene dagvlindersoort die overwintert als volwassen vlinder. Bij gunstig weer vroeg in voorjaar te zien, maar nu al op 23 februari in Capelle West.
Andere februariwaarnemingen in Schollebos: Bosuil (2 roepende mannetjes omgeving Capelse Manege), Cetti’s Zanger (langs oostelijk deel Nieuwerkerkse Tocht, diverse waarnemingen), Dodaars (idem), Tafeleend (west Nieuwerkerkse Tocht), IJsvogel (diverse waarnemingen), Vos (Golfbaangebied), Kleine Vos (ook een dagvlinder die net als Citroenvlinder overwintert als volwassen vlinder); bloeiende Gele Kornoelje (besdragende struik, langs Spartasportvelden). Eerste zingende Merel, Zanglijster en Heggenmus.
Geef een reactie