Zegt het voort!

blog archief

Eikenprocessierups in Capelle

In het Schollebos zijn tientallen eiken “besmet” met de Eikenprocessierups. Over de aanwezigheid in de wijken is ons tot dusverre niets bekend. Elke rups verspreidt duizenden  microscopisch kleine netelhaartjes die in contact met huid vervelende jeuk veroorzaken. Ze blijven ook in kleding zitten, waardoor ook bedekte lichaamsdelen aangetast kunnen worden. Bij inademing van deze netelhaartjes kunnen ook longproblemen ontstaan. Oke, je gaat er niet dood aan, maar het kan wel heel onaangenaam zijn. Ik heb inmiddels enkele Schollebosbezoekers gesproken die irritante jeukpukkels vanwege deze rupsen hebben. De eikenprocessierups is waarlijk met een noordelijke opmars bezig (klimaat?). Er worden diverse bestrijdingsmethodes toegepast: stofzuigen, branden, bespuiten met kleefmiddelen en aaltjes. Vergif is gelukkig tot nu toe nergens in Nederland toegepast. Bij navraag bij gemeente: gemeente Capelle bestrijdt de plaag met aaltjes: dit zijn een soort microscopisch kleine wormpjes die parasiteren op de rupsen  waardoor die doodgaan. Zij worden preventief in een gelei op de stammen van eiken gespoten. Dat moet echter wel gebeuren in een vroeg ontwikkelingsstadium van de rupsen. Gezien het aantal rupsennesten rijst bij mij de vraag of deze methode sowieso wel is toegepast in het Schollebos. Zoja, dan te laat om effect te hebben. Gemeente belooft om de “resterende nesten” nu te gaan verwijderen middels “Stofzuigen”. Hopelijk op tijd voor de opening van het Spraypark in het Schollebos met al die zielige blote kinderlijfjes die uit armoe niet op vakantie kunnen. 

 

 

Ben Pley spotte deze Buizerd in oostelijk Schollebos, vermoedelijk een jong exemplaar (gebroed in Schollebos). Vandaag zelf 3 Buizerds hoog in de lucht met “social calls”, waarschijnlijk paartje met uitgevlogen jong. 

 

 

 

 

 

 

De 2 jonge ooievaars op het nest langs de ’s Gravenweg staan op het punt van uitvliegen. In drie jaar dus 3+3+2 = 8 nakomelingen! 

 

 

2 Responses to Eikenprocessierups in Capelle

  • Yvonne Commijs says:

    Als de gemeente ervoor zorgt, dat in het begin van het jaar voldoende nestkastjes hangen voor bijvoorbeeld Mezen (maar ook andere vogels vinden de eikenprocessierupsen lekker), dan kan de bestrijding op een natuurlijke manier plaatsvinden. Misschien een suggestie.

  • Ruud Sterk says:

    Die paar koolmeesjes hebben een gedekte dis, maar kunnen die (toekomstige) rupsen echt niet de baas. Helaas. Maar alle kleine beetjes helpen wel een beetje…:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *