Zegt het voort!

blog archief

Eerste vlinder en hommels en Stamping Out Corona

Deze maandag 16 maart mijn eerste voorjaarsvlinder, de Citroenvlinder, in mijn voortuin.

Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni; foto SNC-archief). Overwintert als volwassen vlinder in dichte vegetatie, daarbij geholpen door een antivriesstof in zijn bloed. Een van de eerst vliegende vlinders in het voorjaar. 

 

 

 

 

Eerder vorige week ook de eerste Hommelkoningin in de tuin. Alleen de koninginnen overleven de winter, want alle andere hommels van de kolonie leggen in het najaar het loodje. Wel heeft de koningin ervoor gezorgd in het najaar bevrucht te worden. Het sperma wordt opgeslagen en in voorjaar gebruikt voor de bevruchting van haar eitjes. Zodra de temperatuur gunstig is, verlaat zij haar overwinteringsplek (verlaten muizenhol, spouwmuur, e.d.) om eerst voedsel te zoeken (vroege voorjaarsbloeiers) en daarna een nieuwe plek te zoeken om een nieuwe kolonie te maken met de inmiddels bevruchte eitjes.

Coronavirus: ik voel me toch geroepen om hier wat verder op in te gaan. Per slot van rekening behoren ook virussen tot de natuur!! Sterker nog: er zijn sterke aanwijzingen dat virussen hebben bijgedragen aan de evolutie van de mens doordat hun DNA ingenesteld is in dat van onze voorouders. Ook oerbacterieën hebben zich vrijwel zeker genesteld in onze cellen. Verder is het een ecologische wet dat virussen, bacterieën en andere parasitaire levensvormen (en daar zijn er heel veel van) erbij gebaat zijn dat hun gastheren niet uitsterven: want dan sterven ze zelf ook uit. De natuur zorgt voor een evenwicht tussen aanval en verdediging. Er zijn altijd mensen, dieren en planten die immuun zijn en aanvallen van parasitaire levensvormen trotseren en overleven. Die immuniteit is weer het gereedschap van medici om een goede bestrijding te ontwikkelen (Vaccins e.a.). 

In de veeteelt/bio-industrie breken regelmatig dodelijke virusepidemieën uit: Mond en Klauwzeer, Varkenspest, Vogelgriep, e.a. Diergeneeskundige bestrijding bij dit soort uitbraken bestaat uit zogenaamde Stamping Out: alle dieren op besmette bedrijven worden afgemaakt en omgeving op slot (vervoersverboden). U herinnert zich ongetwijfeld de hartverscheurende beelden, maar het is wel heel effectief om verdere uitbreiding tegen te gaan. Uiteraard is dit geen oplossing voor de Coronavirusuitbraak, we gaan immers geen besmette mensen om zeep helpen. Dus we moeten dealen met allerlei andere maatregelen met als doel:1) Beperken van verspreiding virus, 2) Uitzieken, 3) opbouwen populatie-immuniteit, 4) ontwikkelen van een vaccin. Gelukkig heeft regering hiervoor gekozen na adviezen van deskundigen.

Overigens wel een rustpunt zonder allerlei uitgaansgelegenheden, sportmanifestaties, e.d.: lekker thuisblijven. Een volkskrantlezer voorspelde al een geboortegolf over 9 maanden….. Als cynicus: compenseert dan het sterftecijfer wegens Corona, maar dat is wel de natuur… Als bewogen burger: laten we elkaar blijven helpen, ook door ons gedrag aan te passen om deze crisis te boven te komen.

 

2 Responses to Eerste vlinder en hommels en Stamping Out Corona

  • Elly Cabaret says:

    Bedankt voor de uitgebreide uitleg. Ik heb vanochtend ook al een hommel voorbij zien vliegen.
    Mooi verwoord m.b.t. het Coronavirus.

  • John Renirie says:

    Uitstekend betoog over virussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *