Zegt het voort!

blog archief

Duizendknoop en waarnemingen.

De bestrijding van de Japanse Duizendknoop in Capelle (Hotspot Middelwatering ter hoogte van Vuiksterrein) is nog geen onverdeeld succes. SNC en de gemeente stellen vast dat ondanks meerdere behandelingen door middel van elektrocutie toch weer zo’n 50% van deze invasieve exoot terug kwam. Mogelijk is een te natte grond de oorzaak: de electriciteit wordt dan (groten-?)deels naar die natte grond geleid, waardoor wortels onvoldoende worden aangetast door de stroomstoot. Verder onderzoek wordt gedaan. Bestrijding van deze schadelijke soort is een EU-verplichting en terecht!

 

Rob van Dorland betrapte op zijn dakgoot in Schollevaar deze Zwarte Roodstaart (Phoenicurus ochruros). Langs IJsseldijk ter hoogte van Capelle-West al eerder als broedvogel vastgesteld. Behoort tot de grote Lijsterfamilie (Turdidae). Ook doortrekker naar het zuiden en af en toe ook overwinterend in Nederland. Kenmerkend is de rode staart. In dit geval een vrouwtje. Vrouw Zwarte Roodstaart is nauwelijks te onderscheiden van vrouw Gekraagde Roodstaart die algemeen is.

 

Vuurgoudhaan (Regulus ignicapillus). Vorige week als raamslachtoffer aan Capelseweg. Heeft het overleefd na nachtje bijkomen bij bewoners. Samen met de gewone Goudhaan de kleinste Europese vogelsoort, net iets kleiner dan het Winterkoninkje. Beide Goudhanen zijn Nederlandse broedvogels, maar zien we in Capelle alleen in najaar en winter. Het zijn naaldbosbewoners. In oude(re) vogelgidsen heten ze “GoudhaanTJES”, maar dat mag dus niet meer, net zoals nu het ook officieel “Winterkoning” is. Tja, let us be great again. De naam ’Goudhaan’ hebben ze te danken aan de gele (Goudhaan) of oranjegele (Vuurgoudhaan) gekleurde lengtestreep boven op de kop, net als een hanenkam van de kip). Het grote verschil tussen de 2 goudhanen is de flinke witte ’wenkbrouwstreep’: die ontbreekt bij de gewone Goudhaan.

 

Baardman (Panuris biarmicus). Vorige week gespot in Hitland. Een meesachtige soort, schaarse broedvogel in Nederland (Zevenhuizerplas!). Blijft ook ’s winters hier. Het mannetje doet alle vogelaars de harten bonzen, zo mooi zijn ze. Een echte rietvogel, in najaar en winter vaak gezien etend van de rietzaden. In Capelle zelf 1x gezien in winter langs IJsseldijk, groot rietveld naast het buitendijks scheepswijkje. De naam is vanzelfsprekend.

 

 

2 Responses to Duizendknoop en waarnemingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *