Zegt het voort!

blog archief

Distels en Distelvlinder

Net weer een week terug van een korte vakantie in Frankrijk (La Suisse Normande: een prachtig wandelgebied in Normandie). Nu weer snel de draad oppakken als het gaat over de Capelse natuur.

De Distelvlinder (Vanessa cardui) is een mooie vlinder die ik de afgelopen jaren slechts sporadisch heb gezien in Capelle. Nu in mijn achtertuin (rand Schollebos) zeker zo’n 10 stuks in de bloeiende Lindebomen. Ook onze secretaris John trof een exemplaar in zijn tuin (Oostgaarde) aan. 

De distelvlinder is een “Trekvlinder”: in het voorjaar (mei-juni) arriveren ze uit hun overwinteringsgebieden (Noord-Afrika). Zij planten zich voort, maar leven slechts 5-8 weken. De laatste generatie trekt in het najaar weer naar Noord-Afrika om aldaar weer zich voort te planten. 

De naam ‘Distelvlinder’ wijst erop dat distelsoorten vaak hun ‘waardplanten’ zijn (waar hun rupsen van de bladeren eten). Dat klopt ook wel, maar deze krachtpatser kan ook met veel andere plantensoorten overweg. Het is duidelijk geen “specialist” en het verbaast mij dat deze vlinder het zo moeilijk heeft in onze contreien. Distels en andere waardplanten genoeg in het Schollebos!

 

 

In het Schollebos komen 3 “echte” distelsoorten algemeen voor:

Akkerdistel (Cirsium arvense). Stengels vrijwel zonder stekels.

 

 

 

 

 

 

 

 

Speerdistel (Cirsium vulgare). Stengels met stekels op de kale stengel. Blad met speervormige eindstekel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kruldistel (Cirsium crispus). Stengels met boogvormige “vleugels” waarop stekels.

 

 

 

 

 

 

 

Al deze distels zijn belangrijk voor insecten, net als nauw verwante distel-achtigen zoals Grote Klit (Arctium lappa) die ook massaal in Schollebos voorkomt. 

Wist u trouwens dat er nog een Distelwet bestaat? Dat verplicht boeren en tuinders om o.a. Akkerdistel op hun grond te bestrijden, dit om woekering op veegrasland te voorkomen. 

 

 

 

One Response to Distels en Distelvlinder

  • john says:

    De Nederlandse distelwet (verordening per provincie) dateert van 1951. Diverse rapporten tonen aan dat deze wet volledig achterhaald is. Echter de boeren lobby, vreemd genoeg gesteund door milieu activisten, benadrukt de noodzaak tot handhaven van deze wet.
    Belgie heeft recent hun distelwet volledig buiten werking gezet als onderdeel van milieu bescherming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *