Zegt het voort!

 • Folder

  Het SNC heeft ook een folder

  Klik hier voor de pdf versie.

  .

  .

  Share Button

blog archief

De tjiftjaf weer terug

We kunnen allemaal wel vaak kankeren op het weer (staan Hollanders bekend om), maar ik zou de seizoenen toch niet willen missen. Altijd spannend wat die wisseling van seizoenen ook weer betekent voor flora en fauna. En ook klimaatinvloeden beginnen echt impact te hebben op flora en fauna. 

Afgelopen vrijdag de eerste waarnemingen in Schollebos van de Tjiftjaf. In de stromende regen (tja mijn hond moet toch echt uit en ik had niet zoveel zin) zat er 1 hardop te “zingen” in west Schollebos. Dan word ik toch weer blij: waarom ik niet blij en dat net uit verre zuiden gearriveerde minivogeltje wel? Ook Jan van Wensveen spotte die dag 2 “zingende” exemplaren. Normaliter keren Tjiftjafs pas terug eind maart, begin april. Dus nu ook weer erg vroeg. Wat ik altijd zo frappant vind is dat ze dan ook overal tegelijk opduiken: de terugtrek naar het noorden geschiedt waarschijnlijk in grote groepen.

Tjiftjaf (Phylloscopus collybita). Een klein onopvallend zangvogeltje behorend tot het geslacht Phylloscopus (“Boszangers”). Een broedvogel in Capelle. Overwintert in Zuid-Europa en Afrika, maar laatste jaren ook meldingen van overwinterende exemplaren in Nederland (klimaat?).Zang een eentonig herhaald “TjifTjifTjaf” met tussendoor een “Tsrrrr”. Qua uiterlijk moeilijk te onderscheiden van “zusje” Fitis (Phylloscopus trochilus). Belangrijkste uiterlijk kenmerk: Tjiftjaf heeft bijna zwarte pootjes, Fitis licht vleeskleurige pootjes.  Maar qua zang zijn ze totaal verschillend. De Fitis komt meestal zo´n 10 dagen later weer terug dan de Tjiftjaf en komt in Capelle veel minder voor. Ga er toch ook weer op uit om te kijken en luisteren of ook deze Fitis weer terugkomt in Capelle.

 

 

 

Bosanemoon (Anemona nemorosa).

Inheems, maar in Schollebos aangeplant als Stinsenplant. Een prachtig plantje, lid van de familie Ranunculaceae = Boterbloemachtigen of Ranonkelfamilie. Bloeit maart-mei, maar nu al op enkele plek bloeiend in Schollebos.

 

 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *