Zegt het voort!

blog archief

Correctie

In mijn vorige blog was melding van de Rechte Koraalzwam. Dit bleek niet juist. Dankzij Eric Stockx wordt dit gecorrigeerd naar Kroontjesknotszwam (lijkt wel een naam uit Harry Potter). Mijn zoon Martijn heeft op mijn verzoek betere foto’s ervan gemaakt.

 

Kroontjesknotszwam (Artomyces pyxidatus: foto Martijn Sterk). De 2 soorten lijken erg veel op elkaar, zeker zonder leesbril. Het belangrijkste verschil: de vertakkingen van de kroontjesknotszwam eindigen als miniatuur kommetjes met op de komrandjes puntige uitsteekseltjes. Van de Rechte Koraalzwam eindigen de vertakkingen ’gewoon’ direct in tandjesachtige uitstekeltjes. 

 

Kroontjesknotszwam (foto Martijn Sterk). Op deze detailfoto zijn de komvormige uiteinden duidelijk te zien en doorslaggevend voor de determinatie. De Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV) omschrijft deze soort als ’vrij algemeen’ , Wikipedia (DE digitale encyclopedie) omschrijft hem als ’zeer zeldzaam’. Ik houd de visie van NMV maar aan. Maar toch: in Capelle wel zeldzaam! Op dode stammen en stronken van loofhout, vooral Populier.

 

 

 

 

 

Zomerflora. Langs de bosranden nu als vanouds brede stroken met Groot Heksenkruid en Klein Springzaad.

Groot Heksenkruid (Circea lutetiana). Een onheilspellende naam. Circe is een mythologische tovenares (heks) op het eiland Aeaea (spreek uit als ee-ee-a) waar Odysseus op zijn terugtocht na het verslaan van Troje terecht kwam. Zijn bemanning werd door haar omgetoverd in varkens. In ruil voor een geforceerde liefdesrelatie van 10 jaar verkreeg Odysseus zijn vrijheid terug met zijn teruggetoverde bemanning. Lutetia is de Latijnse naam voor Parijs, dat in de middeleeuwen ook bekend stond als heksenstad. Een overlevering vertelt dat als je deze plant tegen kwam in het bos, je zou verdwalen. Het is een typische bosplant uit de Teunisbloemfamilie (Onograceae) met ijle bloemtrosjes van witte bloemetjes. In Noord en Zuid Holland vrij algemeen, elders in Nederland zeldzaam.

 

Klein Springzaad (Impatiens parviflora). Een echte inheemse bosplant van loofbos. Het kleine broertje van de invasieve exoot, de Reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera), hoewel het Klein Springzaad oorspronkelijk afkomstig is uit Azie. Maar dat is onze “inheemse” Fazant ook!! Het zijn ’ingeburgerde soorten’. 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.