Zegt het voort!

blog archief

Bevers en Uilen

Afgelopen weekeinde opnieuw verse beverknaagsporen en ingang van beverburcht aangetroffen langs de IJssel; foto’s Rob van Dorland en Eric Stockx). Bever is het grootste Europese knaagdier (van snuit tot staarteind tot 1,5 meter en 20-30kilo of soms meer!) en was in Nederland in 19e eeuw uitgestorven door de jacht (laatste bever in 1825!). Na herintroductieproject van bevers vanuit Oost-Europa en Skandinavië eind 20e eeuw is de bever inmiddels met een heuse opmars bezig. In Limburg is al sprake van “overlast”. Paar jaar geleden al in Biesbosch en zelfs Rotterdam aanwezig, nu dus ook in Capelle/Nieuwerkerk. Voornamelijk nachtdier, plantaardig voedsel (o.a. boomschors). Jaarlijks 1 worp met 2-4 jongen (april-mei) die tot en met 3e levensjaar bij hun ouders blijven. Bouwen een ’Burcht’ van takken en stammen met de ingang onder water. Voor de winter leggen ze een voedselvoorraad van twijgen aan in die burcht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mogelijke ingang beverburcht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In deze tijd is ’s avonds en ’s nachts regelmatig de roep van de Bosuil te horen in en om het Schollebos. Gisternacht nog achter mijn huis (mannetje).

Bosuil (Strix aluco, foto Internet). Broedt al jaren in Capelle, vaak in/om Schollebos (o.a. Manege en Boerderij Bermweg). Broedtijd februari-mei. Algemeen in Nederland, standvogel. Het mannetje roept “oeh-hoe-hoe-hoe”, het vrouwtje een hees/schel “kiejek”.

 

 

 

Eergisteren (maandag) nog een flinke troep Koperwieken in Schollebos en lachende Groene Specht. Langs Spartasportvelden in Schollebos staat de Gele Kornoelje in bloei.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *