Zegt het voort!

blog archief

Bevernieuws e.a.

Na de vondst van een dode, aangereden Bever langs de Schielandweg (verlengde van Rijckevorsselweg, zie vorige blog), is er extra gelet op de beverburcht langs de IJssel. Als de dode bever (we weten nog niet wie die heeft verwijderd) een vrouwtje was, dan hadden haar jongen kunnen verhongeren en dood gaan. Gelukkig zijn daarna nu al 2 avonden achtereen op locatie 2 volwassen bevers en 1 jong gezien. De dode bever is dan ook vrijwel zeker een bever die aan het dwalen was (op zoek naar eigen territorium?) en is het beverpaar langs de IJssel toch succesvol geweest. 

Boomblauwtje (Celastrina argiolus). Een algemeen dagvlindertje, ook in Capelle. In bos, park en tuinen. Vandaag in  Schollebos mijn eerste dit voorjaar. Overwintert als pop en ik leef altijd weer op bij zo’n eerste lentewaarneming. Veel waardplanten (waar eitjes op afgezet worden en rupsen van leven), o.a. Klimop. 

 

 

 

Buxusrenspin (Variabele Renspin, Philodromus buxi; foto Rob van Dorland). Het geslacht Renspinnen (Philodromus) kent in Nederland 20 soorten. Het zijn spinnetjes van ongeveer een halve cm, maar verwoede grondjagers op insecten, soms in hinderlaag, maar vaker razend snel hun prooi achtervolgend.

Spinnen zijn geen insecten, het is een andere orde binnen de Geleedpotigen (Arthropoda). Insecten hebben altijd 6 poten, spinnen altijd 8 poten. Angst voor spinnen? Geen enkele spinnensoort in Nederland kan met hun beet de menselijke huid doorboren. Spinnenangst (Arachnofobie) in Nederland is daarom net zo iets als angst voor vlinders of lieveheersbeestjes!! Vermoord ze dus niet: het zijn juist nuttige dieren! In huis wegvangen (glas erover heen, stevig papiertje eronder schuiven) en buiten vrij laten.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *