Zegt het voort!

blog archief

beslommeringen en nieuwtjes

Het is volop zomer nu. In onze omgeving mooi en rustig weer. In Zuid Limburg, België en Duitsland een waterramp. Capelle ligt 4-6 meter onder zeeniveau. Een dijkdoorbraak hier zou echt desastreus zijn. Klimaatwetenschappers zijn het ondertussen wel eens met elkaar dat het opwarmende klimaat hier mede oorzaak is. Capelle kan dit probleem uiteraard niet in haar eentje oplossen, maar een klein steentje (oei..steen?) kan wellicht bijdragen middels een structureel milieu- en natuurbeleid. Investeren in de toekomst. Voorkomen is beter dan genezen…!

Afgelopen dinsdag heeft SNC voor actieve vrijwilligers van 2020 een rondvaart georganiseerd door de Biesbosch en centrum van Rotterdam. Dankzij de gemeentelijke vrijwilligerssubsidie beleefden zij een prachtige dag aan boord van de Zilvermeeuw met koffie en gebak, een geweldige lunch en drankjes. Helaas konden niet alle actieve vrijwilligers deelnemen vanwege werk of andere omstandigheden. Start in centrum Rotterdam eindpunt Drimmelen en vandaar met luxe bus terug.

 

Zonnebrand vergeten, dus behoorlijk verbrandde kop…..

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de boottocht prachtig beeld van de Biesbosch. Duizenden knobbelzwanen die na de broedtijd aan het ruien zijn (kunnen dan niet vliegen). Helaas geen Zee- of Visarend gezien die daar broeden. Wel veel drijvende rommel afkomstig uit de Maas in rampgebied. Drukte onze neus weer op de feiten…

 

 

 

Gewoon een prachtig plaatje. De boot schakelde enkele keren de motor uit, waardoor de immense stilte gewaar werd op een enkel vogelgeluidje na. Indrukwekkend!

 

 

 

 

 

Een goed initiatief van Judith Kraak, een van de imkers in Capelle, in de wijk Oostgaarde: “Biodiversiteit Oostgaarde”. Doel is om in de wijk Oostgaarde op 1000 m2 gazons een mengsel van 9 soorten inheemse bolplanten te planten om insectenbestand (en daarmee ook vogelbestand) te bevorderen. Het gaat om een crowdfundingproject. Per m2 kost dit 33 euro. U kunt bijdragen via maakcapelle.nl/activityDetails.php?id=1485 . SNC heeft een bijdrage gestort, u ook? Ook als u in een andere wijk woont!?

SNC heeft contact opgenomen met RijksWaterStaat (RWS) met het verzoek om de beverburcht langs de IJssel te beschermen door toegankelijkheid te beperken (er was sprake van een soort kampement vlak op de burcht wat verstoring veroorzaakt). RWS gaat de situatie ter plaatse bekijken wat de mogelijkheden zijn. We houden u op de hoogte van de resultaten.

Nog meer nu bloeiende zomerplanten in Schollebos:

 

Wilde Bertram (Achillea ptarmica). Een vertegenwoordiger van de grote familie Asterachtigen (Asteraceae): deze soort heeft lintbloempjes rondom en buisbloempjes centraal. Een typische oeverplant, maar ook op andere natte gronden. Is waardplant voor diverse micro-nachtvlindertjes. Het tot poeder gemalen droge blad wordt als niespoeder gebruikt (Engelse naam is Sneezewort = Nieskruid; bron Wikipedia).

 

 

 

Harig Wilgenroosje (Epilobium hirsutum). Famililie Onagraceae (Teunisbloemfamilie). Algemeen langs oevers. Waardplant voor meerdere vlindersoorten en een wantssoort.

 

 

 

 

 

Moerasandoorn (Stachys palustris). Familie Lipbloemigen (Lamiaceae of Labiatae). Langs oevers. Net als alle andere soorten uit deze familie: vierkantige stengel en tegenoverstaande bladeren. De plant heeft wortelstokken met aan het einde witte knolletjes die vroeger wel gegeten werden (bron Wikipedia). Een geweldige honingplant voor insecten! Een ’neefje’, de Bosandoorn, komt ook in Schollebos voor, maar is nu al uitgebloeid.

 

 

Brede Wespenorchis (Epicactis helleborine). Algemeen, maar voor 2017 nog  wettelijk beschermd. In Schollebos, maar ook elders in Capelle groeiplaatsen, o.a. in tuinen, parkeerplaats gemeentehuis en Slotpark. Ook in Hitland. De groeiplaatsen in Schollebos staan onder druk door falend maaibeleid (daarover later meer). De naam: “Brede” wijst op de brede bladeren. “Wesp”: de bloem lijkt op een vrouwtjeswesp en produceert ook nog de lokstof van die vrouwtjeswesp, waardoor het een begeerlijk object wordt voor een mannetjeswesp van dezelfde soort (Gewone Wesp en Duitse Wesp) De mannetjeswesp probeert te paren met de bloem en de bloem deponeert zijn stuifmeelhaltertjes op de rug van de wesp. Bij bezoek aan de volgende bloem wordt die bloem bevrucht met dit stuifmeel. De manwesp wordt wel beloond met een flinke dosis bedwelmende nectar!

 

 

 

Muntvlindertje (Pyrausta aurata). Een dag-actief nachtvlindertje 1 tot 1,5 cm groot. Vrij algemeen. Waardplanten zijn muntsoorten. Bijna elk jaar zoals nu bij mijn vijver waar ook Watermunt bloeit. Een bontgekleurde schoonheid!

 

 

 

 

 

Tot slot het laatste vogelnieuws: in Schollebos zijn tenminste 3 sperwerjongen uitgevlogen. In westelijk deel van Schollebos laten ze zich horen door hun contactroep. In Hitland een (jonge?) boomvalk in electriciteitsmast. Afgelopen zaterdag: vlak bij ooievaarsnest 2 ooievaars (papa en mama?) op lantaarnpaal langs Rijckevorselweg en 1 ooievaar in weitje van het nest (het enige uitgevlogen jong?). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *